ILI JE VOLITE ILI JE MRZITE

HLADETINA: Vege hladetina

 Mario Kučera
Ili je volite ili je mrzite, treće nema. Ta za mnoge dvojbena delikatesa oduvijek je imala obožavatelje i u pučkoj kuhinji i na kraljevskom dvoru.

Sastojci:

250 g gljiva – šampinjoni, jablan shitake, bukovače
100 g crvenog luka
50 g crvene mrkve
50 g žute mrkve
50 g svježeg koromača
50 g peršina
50 g celera
50 g lista celera
15 g lista peršina
3 režnja češnjaka 1 dcl maslinovog ulja
0,03 dcl konjaka
0,5 dcl bijelog vina
1 jaje
1 prstohvat majčine dušice
1 lovorov list
1 peperončino
2 listića želatine
sol, papar

Hladetina
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Prvo treba napraviti temeljac od gljiva. Ogulite luk, i stavite dinstati na maslinovo ulje, a kada omekša pojačajte vatru i stavite gljive te pirjajte desetak minuta, dodajte začine i podlijte vodom. Neka kuha oko pola sata. Ostavite da se ohladi. U međuvremenu narežite povrće na ploške te počnite slagati sljedove - prvo malo temeljca, potom povrće, opet malo temeljca te povrća. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i stavite da se kuha oko 60 minuta. Izvadite i prelijte otopljenim listićima želatine. Ostavite da se ohladi i uživajte. Mi smo koristili dio već gotovog temeljca od teleće koljenice, pa bismo ovaj recept mogli nazvati "gotovo vegetarijanski".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:49