TRI IDEJE ZA PETAK

Hladno je, dakle, za ručak je riba na žlicu! Priprema ovih jela nije komplicirana, a baš su zasitna i ukusna

Ova ćete jela moći jesti i kad ih ostane za još tanjur ili dva, bez da izgube na okusu i kvaliteti

Iako riblja jela možemo pripremiti na bilo koji dan u tjednu, ipak to i dalje najčešće činimo petkom. Ako pak želite odmak od klasične pečene ili pržene ribe, svakako predlažemo da isprobate neke od naših prijedloga ribljih jela na žlicu. Njih ćete moći jesti i kad ih ostane za još tanjur ili dva, bez da izgube na okusu i kvaliteti. Ako tražite ideje za ukusni riblji ručak na žlicu, u nastavku vam predlažemo tri recepta.

Slatkovodni klasik - fiš paprikaš

Najvažnije kod fiša iliti ribljeg paprikaša je svježa riba i dobra mljevena paprika. U nastavku donosimo odličan recept za fiš paprikaš.

image
Tomislav Krišto/cropix/

Trebat će vam:

1 veliki šaran

2 štuke (i glava i rep)

pola kg luka

voda

2 sušene čili papričice

1 litra domaće ukuhane rajčice

slavonska crvena paprika (slana i slatka)

sol

Za tjesteninu:

1 kg glatkog brašna

4 jaja

obilan prstohvat soli

voda

Priprema:

Za tjesteninu pomiješajte brašno s jajima i solju. Postupno ulijevajte vodu dok ne dobijete čvrsto tijesto koje se neće lijepiti za vaše ruke. Mijesite ga dok ne postane u potpunosti glatko. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine. Izrežite ga na pravokutnike širine oko 3 prsta te ih zatim ponovno izrežite na uže trakice. Skuhajte tjesteninu u posoljenoj vrućoj vodi oko tri minute i poslužite uz riblji paprikaš. Ribu očistite od iznutrica. Sačuvajte šaranovu mliječ jer ćete ju koristiti u kuhanju. Šaranu maknite rep. Štuku također očistite od iznutrica, ali joj sačuvajte i rep i glavu. Ribu izrežite na velike odreske oko 3 cm debljine. Ribu stavite u kotao ili lonac. Dodajte na kockice izrezan luk. Sve podlijte vodom dok se riba ne prekrije. Dodajte sušene čili papričice i kotao stavite na vatru ili lonac na štednjak. Kada se u kotlu počne stvarati bijela pjena dodajemo sol, crvenu papriku (slanu i slatku) te rajčicu. 15 minuta prije nego je paprikaš gotov, stavite tjesteninu.

Danas kuhamo ribu na žlicu, donosimo recepte za juhu, fiš paprikaš, gulaš i bakalar s krumpirom

Gusta juha od kokota, povrća i bijelog vina

Ova gusta, zasitna juha jedno nam je od omiljenih ribljih jela na žlicu, a najbolje od svega, sastojci uopće nisu skupi ako se probudite dovoljno rano i obiđete najbližu ribarnicu. Kod pripreme najčešće koristimo ribu kokot, ali poslužit će i pauk, glavoč, arbun, škrpoč ili, jednostavnije, kilogram male miješane ribe za lešadu, što će vas koštati otprilike 10 eura. Uz to, trebat će vam još glavica luka, malo maslinova ulja, mrkva, malo pelata, bijelo vino i lovorov list te sastojci koje sigurno već imate kod kuće, kao što su oštro brašno, sol i papar.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Trebat će vam:

1 kg manjih kokota

1 glavica luka

Maslinovo ulje

2 žlice oštrog brašna

2 mrkve

1,5 dl bijelog vina

1/2 konzerve pelata

Sol, papar

Peršinov list

1 - 2 lovorova lista

Priprema:

Očišćene kokote ovlaš pospite brašnom i kratko zapržite u maslinovu ulju. Izvadite ribu iz posude i na istom ulju zažutite luk narezan na ploške. Dodajte mrkvu narezanu na komade i ribu, zalijte hladnom vodom i vinom tako da riba bude sasvim pokrivena. Posolite, dodajte rajčicu i lovorov list. Kada zakipi, oberite pjenu, smanjite vatru i pustite da kuha pola sata. Izvadite kuhanu ribu iz juhe, a juhu pustite da se reducira do željene količine. Otkostite ribu. Juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu, vratite na vatru i dodajte očišćene komade ribe. Ugasite vatru i pospite usitnjenim peršinom.

Gulaš s lignjama i slanutkom

Recept za gulaš s lignjama i slanutkom možete prilagoditi godišnjem dobu pa u njega dodati i neko drugo sezonsko povrće. Ako ga skuhate na gušće, možete ga servirati s palentom ili rižom, a ako se odlučite za rjeđu varijantu, dobit ćete idealno jelo na žlicu.

image
Berislava Picek/Cropix/

Trebat će vam:

oko 500 g lignji

1 veliki crveni luk

1 paprika

2 mrkve

5 češnja češnjaka

1 žličica suhog ružmarina

2 lovorova lista

1 konzerva nasjeckane rajčice

1 žlica reduciranog aceta balsamica

3 žlice kvasine

400 g skuhanog slanutka

4 suhe šljive bez koštica

2 žličice kapara

sol i papar

svježi peršinov list

maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovu ulju na laganoj vatri prodinstajte nasjeckani luk, papriku i mrkvu. Zatim protisnite češnjak, dodajte ružmarin i lovorov list, kratko zapecite pa stavite lignje narezane na tanke kolutiće, a krakove ostavite cijele. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri pa dodajte preostale namirnice: nasjeckanu rajčicu, aceto, kvasinu, kapare, isprani slanutak i šljive narezane na sitne kockice. Posolite i popaprite, ulijte oko dvije šalice vode i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Na kraju dodajte još malo vode ako je pregusto, još kvasine po želji, začinite sitno nasjeckanim peršinom i servirajte toplo s maslinovim uljem.

Fantastična jela s ribom na žlicu! Nisu teška za pripremu, ali su zato bezobrazno ukusna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 07:22