PROBAJ OVO

Hobotnica s batatom, dimljenom ljutom kobasicom, vinom i začinskim biljem

 Ante Cizmic/Cropix/Cropix
Zaljubljenik u portugalsku kuhinju Vinko Radovani mlađi iz kultne splitske konobe Hvaranin pokazao nam je kako se kuha u cataplani

Trebat će vam:

1500 g hobotnice

350 g batata

2 luka

100 g dimljene ljutkaste kobasice (polusuhe)

250 ml passate od rajčice

1 crvena paprika

1 zelena paprika

3 režnja češnjaka

1 čili

1 lovorov list

komad đumbira veličine palca

100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

150 ml bijelog suhog vina

50 ml vinske kvasine

4 - 5 zrna kardamona

1 čajna žličica paprike

1 grančica ružmarina

1 grančica timijana

1 grančica mente

1 čajna žlica piri-piri umaka

3 grančice svježeg korijandera

sol i papar

Priprema:

Hobotnicu stavite kuhati u veći lonac i kuhajte dok ne omekša - neka bude al dente.

Luk izrežite na polumjesece, češnjak na listiće, a paprike na trakice (julienne). Kobasice izrežite na deblje komade. Đumbir ogulite i naribajte. Zrna kardamona zdrobite tupom stranom noža. Hobotnicu izrežite na veće komade.

U cataplanu stavite ulje i kada se zagrije, dodajte kardamon, luk, đumbir, nasjeckani korijander, češnjak, kobasice i paprike. Propirjajte nekoliko minuta, dodajte batat te zatvorite cataplanu. Nakon nekoliko minuta dodajte hobotnicu i pirjajte u otvorenoj cataplani 5 minuta. Potom dodajte vino, passatu od rajčice, kvasinu i piri-piri umak. Poklopite i kuhajte petnaestak minuta uz preokretanje. Otvorite cataplanu i uskladite okuse. Ponovno poklopite i kuhajte još dvadesetak minuta uz povremeno preokretanje na srednje jakoj vatri. Prije posluživanja dodajte još korijandera i listiće mente.

Poslužite uz čašu dobrog crnog portugalskog vina.

KAKO NAPRAVITI PIRI PIRI?

Trebat će vam:

8 većih crvenih čilija (malagueta)

3 veća zelena čilija (malagueta)

1 čajna žlica slatke crvene paprike

1 limun

1 režanj češnjaka

200 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja

250 ml viskija (ili porta, konjaka i aceta balsamica)

sol prema želji

Priprema:

U većoj staklenci pomiješajte ulje i alkohol te sve dobro protresite da biste dobili infuziju. Češnjak i čili narežite na krupnije komade te naribajte koricu od limuna.

U blender stavite sve sastojke i meljite, postupno dodajući infuziju ulja dok ne dobijete gustu smjesu. Umak prelijte u staklenku s poklopcem.

Umak možete koristiti odmah, a može trajati i nekoliko mjeseci. Što dulje stoji, bit će intenzivnijeg okusa.

Malagueta čili možete zamijeniti nekim drugim čilijem koji vam je dostupan, npr. peperoncinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07