Za pod zub

Hrskava izvana, a kremasta iznutra, ova brza pita sve je što vam treba nakon umornog dana

 Lidija Lončarić
Ovu pitu naša je Lidija prozvala šuškavom jer je izvana toliko hrskava da šuška i pod nožem i vilicom i u ustima

Umjesto nedjeljnog specijaliteta, ovaj put donosim recept za jedno brzinsko, svakodnevno jelo. Toliko je brzo da ćete, dok se kuha, dva puta stići pospremiti kuhinju, i to čak ako suđe perete na ruke. S druge strane, bit će mnogo složenije od jaja na oko ili toplog sendviča koji biste inače napravili u onim svakodnevnim, "od života umornim" situacijama. Trebat će vam komad pilećih prsa, tri kore za savijače, gljive, poriluk, ostaci kiselog vrhnja i dobra volja. Pitu najprije napravite na ovaj način, a kada shvatite koliko je dobra, sastojke vrlo lako možete mijenjati prema vlastitom ukusu i tome što imate u hladnjaku.

Hrskava izvana, kremasta iznutra, ova pita, vjerujte mi, sve je što vam treba kada se vratite s posla, a sunce je već zašlo i znate da vas čeka još koji kućanski posao. Dovoljna je za dvije osobe, ali ako količinu sastojaka udvostručite, bit će dovoljna da nahranite cijelu obitelj.

Na kraju i ono najvažnije: sve što sada trebate jest sjetiti se na vrijeme otići do trgovine kako biste se opskrbili svim potrebnim namirnicama.

image
Lidija Lončarić

ŠUŠKAVA PITA S GLJIVAMA I PILETINOM

Trebat će vam:

3 kore za savijače
50 g maslaca
1 komad pilećih prsa
100 g šampinjona
1 manji poriluk
2 žlice kiselog vrhnja
temeljac ili voda
sol i papar
začini prema želji (ja volim timijan i dimljenu crvenu papriku)
ulje
topivi sir prema želji

Za posluživanje:

grčki jogurt
sitno nasjeckano zelenje prema želji (mladi luk, peršin...)

image
Lidija Lončarić

Priprema:

Piletinu nasjeckajte na sitno pa je dobro zapecite sa svih strana na zagrijanom ulju. Maknite je iz tave pa na istoj masnoći pirjajte sitno nasjeckani poriluk. Dodajte nasjeckane gljive i vratite piletinu. Začinite prema želji, dodajte malo vode ili temeljca, toliko da pokrije sve sastojke, i pustite da se krčka 10-ak minuta. Zatim dodajte dvije žlice kiselog vrhnja. Začinite s malo dimljene crvene paprike i dobro promiješajte.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje. Na dno stavite jednu koru i premažite je otopljenim maslacem. Na to stavite drugu koru tako da krajevi iz posude padaju u drugom smjeru. Premažite je maslacem. Isto napravite i s trećom korom. U sredinu stavite nadjev od piletine i šampinjona. Možete dodati i topivi sir prema želji. Krajeve tijesta koji padaju iz posude preklopite u sredinu kako bi pokrili nadjev. Sve dodatno premažite otopljenim maslacem i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 20-ak minuta.

Poslužite uz žlicu grčkog jogurta, sitno nasjeckani mladi luk, peršin...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:40