Novi trend

Hrskava izvana, a meka iznutra, izgleda gotovo kao pizza, a zapravo je vrsta focaccie

 Getty Images/istockphoto
Pinsa ili pinsa romana trenutačno je totalni hit, a zanimljiva je činjenica da se, za razliku od pizze, nadjeva tek nakon pečenja

Riječ pinsa dolazi od latinske riječi pinsere što znači rastezati ili širiti. Pinsa je zapravo vrsta focaccie, koju je nekada radilo stanovništvo koje je živjelo izvan zidina Rima, a izgledom može podsjećati na pizzu. Tradicionalni recept je nekoliko puta mijenjan kroz stoljeća, sve do danas, kada gotovo svatko ima svoju verziju.

image
Alisa Korolevskaya/Getty Images/istockphoto

Iako postoji vizualna sličnost s drugim klasičnim jelima iz talijanske kuhinje, pinsa zapravo može biti sasvim posebno, slasno i primamljivo jelo. U originalu se radi od sličnih sastojaka kao pizza ili foccacia - od brašna, kvasca, soli, ulja i vode. Najveća razlika u odnosu na druga krušna jela, osim mješavine brašna, jest dugo vrijeme dizanja tijesta koje prije obrade stoji u hladnjaku od 24 do 120 sati. Dugo vrijeme dizanja rezultira laganijim, prozračnijim tijestom koje je lakše probavljivo.

image
Porosolka/Getty Images/istockphoto

Između ostalog, lakoći tijesta i dobrom okusu pridonose ponajviše različita brašna. Osnovni sastojak za većinu pekarskih proizvoda jest pšenično brašno. Kada pričamo o dvije vrste tog brašna razlikujemo tip 405 - upotrebljava se za fine pekarske proizvode kao što su kolači, tijesto ili bijeli kruh, i tip 550 - upotrebljava se za kruh, peciva, peciva s kvascem ili pizzu. Osim što pinsa sadrži obje vrste pšeničnog brašna, u mješavini se nalazi i rižino brašno koje tijestu daje posebnu pahuljastu teksturu. Dobro vezivanje i probavljivost osigurava, pak, sojino brašno koje ima visok sadržaj bjelančevina.

image
Rusak/Getty Images

Što se tiče pečenja, originalna pinsa peče se u metalnoj posudi, a nadjeva se tek nakon pečenja. Nadjev, kao i na pizzi, može biti klasičan s umakom od rajčice i sirom ili na "bianco" - isključivo sa sirom. Pojedinci pinsu nadijevaju raznim narescima i povrćem, dok s druge strane neki unutar tijesta ubacuju začinsko bilje kao kod pripreme foccacie.

image
Alisa Korolevskaya/Getty Images

Danas postoji više od 5000 pinserija diljem svijeta i tisuće kupaca koji su svjesni karakteristika i posebnosti ovog proizvoda. Izuzetno je hrskava izvana i meka iznutra, slasna i sočna i baš zato, donosimo vam jednostavan recept za ovu talijansku deliciju kako biste je mogli napraviti već danas.

PINSA

Trebat će vam:
400 g pšeničnog brašna tip 405
400 g pšeničnog brašna tip 550
150 g rižinog brašna
50 g sojinog brašna
½ vrećice suhog kvasca
15 g soli
1 litra hladne vode
ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Pomiješajte sve vrste brašna pa umiješajte kvasac. U smjesu ulijte 800 mililitara hladne vode i miješajte, zatim dodajte sol, izmijesite pa dodajte ulje i nastavite mijesiti. Dodajte preostalu hladnu vodu i mijesite još najmanje pet minuta. Stavite tijesto u posudu i ostavite u hladnjaku najmanje 2 dana, odnosno 48 sati. Izvadite ga iz hladnjaka i pustite ga na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči (može biti za dva sata, a može i za više - ovisno o temperaturi). Tijesto podijelite u više manjih - ovisno koliku posudu za pečenje imate ili kolike pinse želite. Razvucite i rasporedite ih u metalnoj posudi, a pecite ih u već zagrijanoj na 200°C oko 10 minuta. Pinsu možete nadjenuti čime želite - pelati rajčice, slanina, mortadela, češnjak i maslinovo ulje... A za one koji više vole slatku verziju moramo vam priznati da je pinsa odlična i s čokoladnim namazom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:07