NAPRAVI CHURROS

Hrskavi slatki prženi zalogaji najbolje se slažu uz topli umak od čokolade

 Berislava Picek/Cropix/
Napravite kuhano tijesto, churrose zatim pržite, a na kraju sve zajedno poslužite uz bogati, topli umak od čokolade

Za tijesto će vam trebati:

200 ml vode

70 g maslaca sobne temperature

2 žlice šećera

130 g glatkog brašna

pola žličice soli

1 jaje veličine L

ulje za prženje

Za posip:

cimet i šećer u prahu

Za umak:

150 g čokolade za kuhanje

100 ml slatkog vrhnja

3 žlice mlijeka

1 žličica ekstrakta od vanilije

Priprema:

U posudu za kuhanje stavite vodu, maslac i šećer te zagrijte. Sastojci se moraju otopiti, a posebice maslac. Maknite posudu s vatre pa pjenjačom umiješajte brašno koje ste prethodno pomiješali sa solju. Energično miješajte dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Time ćete izbjeći stvaranje grudica. Miješajte 3 - 4 minute. Kada se tijesto malo ohladi, dodajte jaje. Tijesto mora biti glatko, gusto i svilenkasto. Pokrijte posudu prozirnom folijom i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ohlađeno tijesto stavite u slastičarsku vrećicu s nastavkom. Istiskujte tijesto dužine oko 8 cm direktno u zagrijano ulje. Uz pomoć noža prerežite tijesto. U posudu za prženje ne stavljate više od tri komada. Pržite dok ne budu zlatno-smeđe boje. Pečene stavljajte na papirnati ručnik. Tople churrose pospite cimetom i šećerom u prahu. U posudu stavite čokoladu za kuhanje, slatko vrhnje i mlijeko te lagano zagrijte i otopite čokoladu. Kada ste dobili finu glatku smjesu, maknite je s vatre, dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte. Stavite u zdjelicu i poslužite uz churrose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:35