Husarski kolačići

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 30 dag oštrog brašna
  • 1 paketić vanilin šećera
  • malo soli
  • 10 mljevenih lješnjaka
  • 2 žumanjka
  • 20 dkg maslaca
  • malo pekmeza ili marmelade, okus po želji

Priprema

1. korak

Zamijesite tijesto od brašna, soli, vanilin šećera, žumanjaka, mljevenih lješnjaka i maslaca (umjesto lješnjaka mogu i orasi ili bademi, što već imate ili volite).

2. korak

Tijesto rukama oblikujte u male loptice, poslažite na lim za pečenje i u svakoj loptici napravite malu rupicu.

3. korak

Stavite peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Kad su gotove, pustite ih da se ohlade, pa posipajte šećerom u prahu. Zatim u svaku rupicu utisnite malo marmelade ili pekmeza, opet po želji. Uživajte!

4. korak

Savjet Dobre hrane: Ovakvi superjednostavni kolačići idealna su prilika sa se poigrate u kuhinji. Predlažemo da smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dio umjesto vanilin šećera dodajte vrhom punu žlicu kakaa. Zamijesite i tamniju verziju tijes­ta.Oblikujte svijetle i tamne kuglice. Ispecite ih prema receptu, pa pustite da se ohlade. Samo one bijele pospite štaub šećerom. U smeđe utisnite neki svjetliji pekmez, recimo marelicu, a u one bijele tamniji, recimo šljivu ili kupinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 11:07