JELO NA ŽLICU

I Grci imaju svoj fažolet: ovo ljetno varivo toliko je jednostavno i lagano, a baš zasitno! Kuhamo ga za dva dana

Kad temperature narastu, a dani postanu duži, svi tražimo obroke koji su lagani, sezonski i jednostavni za pripremu, a upravo takva su jela s mahunama, jednim od neizostavnih simbola ljetne kuhinje

Ljeto je vrijeme kada kuhinjom dominiraju jednostavna jela puna okusa, mirisa i boja. Tržnice su prepune sezonskog povrća, a među favoritima svakog domaćeg stola su, naravno, mahune. To je namirnica koja miriše na djetinjstvo, na bakinu kuhinju, na ljetne ručkove u hladu dvorišta. Volimo ih na salatu, s jajima, u varivu, ali posebno mjesto u našem srcu ima - grčka Fasolakia.

Ovo jelo je savršeno za lagani ljetni ručak, bilo da ga poslužite kao glavno jelo ili kao prilog uz nešto s roštilja. A ono što ga čini još boljim? To što je najukusnije kad koristite sezonske, domaće sastojke – maslinovo ulje, vlastitu šalšu, svježi peršin iz vrta…

Recept nam je otkrila Jelena Ramadža koja stoji iza Instagram profila plantbasedjelena, a ako i vi ovih dana razmišljate što pripremiti od mahuna na pravom ste mjestu.

Fasolakia

Trebat će vam:
2-3 žlice domaćeg maslinovog ulja
1 luk
3 režnja češnjaka
1/2 malog svežnja peršina
400 g šalše
4-5 mladih krumpira
400 ml povrtnog temeljca
500 g fažoleta

image
/Ustupljena Fotografija/plantbasedjelena

Priprema:
Na zagrijanu tavu ulijte ulje pa prodinstajte luk i češnjak. Dodajte peršin i ulijte šalšu, idealno domaću. Krumpire prerežite na pola i dodajte, zajedno s povrtnim temeljcem pa poklopite. Pustite da uzavre pa prilagodite temperaturu na srednje jaku. Nakon 5 minuta dodajte očišćeni fažolet. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode da prekrije fažolet pa kuhajte još 15 minuta poklopljeno. Maknite poklopac i nastavite kuhati još 20 minuta na laganoj vatri dok ne ispari tekućina odnosno dok se umak ne zgusne. Poslužite uz aromatični biljni grčki sir i prepečeni tost, kao glavno jelo ili bogati prilog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
10. kolovoz 2025 22:31