
Ljeto je vrijeme kada kuhinjom dominiraju jednostavna jela puna okusa, mirisa i boja. Tržnice su prepune sezonskog povrća, a među favoritima svakog domaćeg stola su, naravno, mahune. To je namirnica koja miriše na djetinjstvo, na bakinu kuhinju, na ljetne ručkove u hladu dvorišta. Volimo ih na salatu, s jajima, u varivu, ali posebno mjesto u našem srcu ima - grčka Fasolakia.
Ovo jelo je savršeno za lagani ljetni ručak, bilo da ga poslužite kao glavno jelo ili kao prilog uz nešto s roštilja. A ono što ga čini još boljim? To što je najukusnije kad koristite sezonske, domaće sastojke – maslinovo ulje, vlastitu šalšu, svježi peršin iz vrta…
Recept nam je otkrila Jelena Ramadža koja stoji iza Instagram profila plantbasedjelena, a ako i vi ovih dana razmišljate što pripremiti od mahuna na pravom ste mjestu.
Fasolakia
Trebat će vam:
2-3 žlice domaćeg maslinovog ulja
1 luk
3 režnja češnjaka
1/2 malog svežnja peršina
400 g šalše
4-5 mladih krumpira
400 ml povrtnog temeljca
500 g fažoleta
Priprema:
Na zagrijanu tavu ulijte ulje pa prodinstajte luk i češnjak. Dodajte peršin i ulijte šalšu, idealno domaću. Krumpire prerežite na pola i dodajte, zajedno s povrtnim temeljcem pa poklopite. Pustite da uzavre pa prilagodite temperaturu na srednje jaku. Nakon 5 minuta dodajte očišćeni fažolet. Ukoliko je potrebno, dodajte malo vode da prekrije fažolet pa kuhajte još 15 minuta poklopljeno. Maknite poklopac i nastavite kuhati još 20 minuta na laganoj vatri dok ne ispari tekućina odnosno dok se umak ne zgusne. Poslužite uz aromatični biljni grčki sir i prepečeni tost, kao glavno jelo ili bogati prilog.
Komentari
0