PRAVA JESENSKA

I salate mogu biti bogat, zasitan obrok na hladnije dane, evo kako je napraviti s bučom i keljom

 Ivandzyuba/Getty Images
Kombinacija buče, kelja, orašastih plodova po želji, feta sira, brusnica i nara mogla bi vam se baš svidjeti
Kombinacija buče, kelja, orašastih plodova po želji, feta sira, brusnica i nara mogla bi vam se baš svidjeti

Trebat će vam:

300 g buče (npr. butternut ili hokaido)

1 manja glavica kelja

2 žlice maslinovog ulja

1/2 žličice dimljene paprike

1/2 žličice mljevenog kima (po želji)

sol i papar

sok pola limuna

Dodatno: pinjoli i nar, feta sir ili brusnice

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Narezane kockice buče stavite na lim za pečenje, prelijte s 1-2 žlice maslinovog ulja, pospite dimljenom paprikom, kimom, solju i paprom. Dobro promiješajte rukama i pecite 20-25 minuta, dok buča ne postane mekana i lagano karamelizirana. Operite listove kelja, odstranite tvrde drške i narežite ih na tanke trakice. Stavite ih u veću zdjelu, dodajte prstohvat soli i malo limunovog soka pa ih "izmasirajte" rukama 1-2 minute. Kad je buča gotova i malo ohlađena, dodajte je u zdjelu s keljom. Po vrhu pospite tostirane pinjole, a po želji i dodatke poput fete, nara ili brusnica za dozu kontrasta i boje. Pokapajte salatu s malo maslinovog ulja i svježe iscijeđenim limunovim sokom. Lagano promiješajte, kušajte i po potrebi dodatno začinite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 19:21