Jako ukusno

Idealno za druženja ili brzi obrok: servirajte hladno predjelo s tunom koje naprosto pršti od okusa

Peruanac hrvatskog podrijetla, koji već dvije godine živi i radi u Zagrebu, samo za Dobru hranu otkriva jedan od omiljenih peruanski recepata

U magazinu Dobre hrane posvećenom etničkoj kuhinji jedan od sugovornika bio nam je i simpatični Alexis Samohod, Peruanac hrvatskih korijena, koji već dvije godine živi u Zagrebu i radi u odjelu ljudskih resursa jedne IT tvrtke.

Kao i u mnogim koloniziranim zemljama svijeta, tako su se i u Peruu u Južnoj Americi tijekom povijesti miješale različite kulture i nacionalne kuhinje. Španjolska vladavina donijela je sa sobom elemente europske tradicije, kao i one brojnih robova koji su prisilno dovedeni u Peru, prvo iz Afrike, a zatim i iz Azije. Ne iznenađuje stoga što je u današnjoj peruanskoj kuhinji vidljiv značajan utjecaj azijske tradicije, od uporabe woka i umaka od soje do konzumiranja znatnih količina riže. Peru je i veliki proizvođač krumpira, a u njemu se uzgaja više od tri tisuće sorti. Štoviše, krumpir kao kultura dolazi iz Perua, odakle se proširio cijelim svijetom. Od začina, osim soli i papra, Peruanci vole koristiti korijander, kurkumu te puno ljute ají papričice.

image

Alexis Samohoda

Vedran Peteh/Cropix

Alexis nam je otkrio kako spaja neke od ovih namirnica u jednom od najpoznatijih predjela peruanske kuhinje.

Causa

Trebat će vam (za 4 osobe):

Za bazu:

1,3 kg brašnastog krumpira
½ šalice maslinova ulja
3 ají amarillo čili papričice
sok dvije limete
sol i papar po želji
nekoliko grančica nasjeckanog peršina

Za nadjev:

300 g svježe ili konzervirane tune
1 luk
4 žlice majoneze
2 avokada
6 tvrdo kuhanih jaja
2 ají limo čili papričice

Za dekoraciju:

1 tvrdo kuhano jaje
8 maslina

Priprema:

Neoguljene krumpire stavite u lonac hladne vode i dodajte dvije žlice soli. Kuhajte dok krumpiri dok ne budu meki. Procijedite i ostavite sa strane da se ohlade pa im skinite koru. Provucite ih kroz prešu za krumpir tri puta dok tijesto ne postane glatko i meko. Dodajte maslinovo ulje, ají amarillo papričice, sok limete, sol i papar po ukusu te usitnjeni peršin. Mijesite krumpirovo tijesto dok ne dobijete gipku strukturu.

U zdjelici pripremite nadjev: pomiješate tunu, usitnjeni luk, majonezu, usitnjeni čili i šest tvrdo kuhanih jaja. Za slaganje jela treba vam kalup bez dna promjera 7 cm. Stavite ga na pladanj prekriven papirom za pečenje. U kalupu rasporedite krumpirovo tijesto do visine od oko 2,5 cm. Zatim stavite sloj tankih kriški avokada pa sloj nadjeva od tune i završite s još jednim slojem od 2,5 cm krumpirova tijesta. Uklonite kalup i ponovite još tri puta.

Svaku porciju ukrasite kriškom kuhanog jajeta i maslinama!

image
Vedran Peteh/Cropix

Savjet: Ovo se predjelo poslužuje hladno i može stajati u hladnjaku nekoliko sati (maksimalno 12 sati), ali što se tiče okusa, ono je zaista najbolje kada je tek pripremljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:23