Kada se na nebu pojavi puni mjesec i obitelji se okupe uz čaj i smijeh, u Kini započinje jedno od najljepših i najpoetičnijih slavlja, Praznik sredine jeseni, poznat i kao Festival punog mjeseca. Ovaj blagdan, koji se tradicionalno obilježava 15. dana osmog mjeseca po lunarnom kalendaru, stoljećima okuplja ljude oko jednog simbola - Mjesečevih kolačića (mooncakes).
Ovi male, bogato punjene pite danas su nezaobilazan dio jesenskih proslava diljem Azije. U davnim vremenima kolači su se prinosili kao dar Mjesecu, u znak zahvalnosti za uspješnu žetvu i blagostanje. S vremenom su postali najomiljenija poslastica u Kini u ovo doba godine, a njihova izrada i darivanje pretvorili su se u poseban ritual.
Tradicionalni nadjevi Mjesečevih kolačića izrađuju se od paste od crvenog graha, lotosovih sjemenki, orašastih plodova, suhog voća, a često se u središte smješta i usoljeni žumanjak pačjeg jajeta, koji simbolizira puni mjesec. Svaka varijanta ima svoju priču i značenje, a suvremene verzije donose i nove okuse, od matcha kreme do čokolade i karamele, no simbolika i dalje ostaje ista: slaviti zajedništvo, ljubav i obitelj.
Prema drevnoj legendi, Mjesečevi kolačići svoje ime duguju božici Mjeseca - Chang’e, čija je priča utkana u srž kineske mitologije. Chang’e je bila supruga junaka Hou Yija, poznatog po tome što je s neba skinuo devet od deset sunca, spašavajući Zemlju od žege. Kao nagradu, bog mu je darovao eliksir besmrtnosti, no Hou Yi ga nije želio popiti bez svoje voljene. Kada je njegov učenik pokušao ukrasti eliksir, Chang’e ga je popila kako bi ga zaštitila, te je poletjela na Mjesec, gdje je, prema predaji, i danas njeno prebivalište. Hou Yi je, u sjećanje na nju, svake godine u vrtu izlagao kolače koje je najviše voljela, nadajući se da će se jednog dana vratiti.
Tako su Mjesečevi kolačići postali simbol vječne ljubavi, povezanosti i čežnje, ali i blagostanja i zahvalnosti. Njihovo darivanje rodbini, prijateljima i poslovnim partnerima znak je poštovanja i dobrih želja.
Festival sredine jeseni danas se slavi ne samo u Kini, nego i u Tajvanu, Hong Kongu, Singapuru i Vijetnamu, gdje ga smatraju jednim od najvažnijih tradicionalnih blagdana. Godine 2006. ovaj je festival proglašen zaštićenom nematerijalnom kulturnom baštinom, čime je potvrđena njegova važnost u očuvanju tradicije i identiteta.
U vrijeme kada puni mjesec obasjava nebo, a stolovi se pune Mjesečevim kolačićima, obitelji diljem Azije i svijeta slave iste vrijednosti, zajedništvo, ljubav i zahvalnost. Svaki zalogaj ove slastice podsjeća da su, bez obzira na udaljenost, srca uvijek povezana pod istim mjesecom.
Recept za Mjesečeve kolačiće (Mooncakes)
Trebat će vam:
Sastojci za tijesto:
200 g glatkog brašna
140 g meda
50 g biljnog ulja (npr. suncokretovo)
1/2 čajne žličice sode bikarbone (po želji, za mekšu teksturu)
1/2 čajne žličice vode
Tradicionalni nadjev (pasta od crvenog graha ili lotosa):
250 g paste od crvenog graha ili paste od lotosovih sjemenki (može se kupiti u azijskim dućanima)
2 žlice šećera (po želji)
1–2 žlice biljnog ulja
Savjet: Umjesto tradicionalne paste, možete koristiti pastu od datulja, čokoladni ganache ili kombinaciju orašastih plodova i suhog voća.
Za premazivanje:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
Priprema:
U posudi pomiješajte med, ulje i vodu. Dodajte prosijano brašno i sodu bikarbonu. Umijesite glatko, mekano tijesto. Oblikujte kuglu, prekrijte je prozirnom folijom i ostavite da odmara 40 minuta.
Ako koristite gotovu pastu, samo je kratko izmijesite s malo ulja da bude podatna. Ako radite vlastiti nadjev (npr. sjeckani orasi, datulje, bademi), usitnite ih i povežite s malo meda ili sirupa u kompaktnu smjesu.
Tijesto podijelite na 10 do 12 kuglica (svaka oko 25 g), a nadjev na kuglice od 35 g. Svaku kuglicu tijesta tanko razvaljajte, stavite kuglicu nadjeva u sredinu i pažljivo oblikujte kuglicu. Po želji umetnite usoljeni žumanjak (ako želite autentičnu verziju, možete koristiti polovičku kuhanog žumanjka).
Lagano pobrašnite kalup za mooncake (ili modlu za kekse s uzorkom) i utisnite kuglicu unutra. Istisnite kolačić i pažljivo ga prebacite na lim obložen papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pecite 8 do 10 minuta, zatim izvadite, pustite da se malo ohlade (5 minuta) i premažite mješavinom žumanjka i mlijeka. Vratite u pećnicu i pecite još 10 do 12 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Nakon pečenja, mooncakesi su tvrdi, to je normalno! Spremite ih u hermetičku kutiju i ostavite 1 do 2 dana na sobnoj temperaturi. Tijekom tog vremena „omekšaju“ i postanu aromatični i sjajni, upravo onakvi kakvi trebaju biti.
U dobro zatvorenoj posudi mogu trajati do tjedan dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....