Palimo pećnice

Ima li išta bolje od tople pite od jabuke na kišni dan? Ovaj recept je sve što vam danas treba

Idući put kad budete u dućanu obavezno uzmite sladoled koji ćete poslužiti uz krišku ovog slatkog favorita

Kada ste raspoloženi za utješnu hranu odnosno takozvani comfort food, doista razna jela posebno gode u takvim situacijama, osobito u desertnoj kategoriji. Jedno od njih je svakako pita od jabuka, pogotovo kada uz nju ide i kuglica finog sladoleda od vanilije (još ako nabavite aromatičnu burbon vaniliju, nema boljeg!). Naša suradnica Slavica Šagolj s nama je podijelila provjereni recept za osobito sočnu pitu od jabuka, a ako želite još ideja s tom voćkom, toplo preporučujemo kremastu tortu s pireom od jabuka i cheesecake koji je Slavica nadogradila jabukama i pistacijama.

image
Berislava Picek/Cropix

Pita od jabuka sa sladoledom

Za tijesto:
100 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
prstohvat soli
120 g hladnog maslaca
2 žumanjka

Za nadjev:
7 jabuka Jonagold
100 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 žlica paste od vanilije
100 g maslaca
prstohvat soli

image
Berislava Picek/Cropix

Glatko i oštro brašno stavite u posudu. Dodajte hladan maslac narezan na listiće i sol. Od sastojaka napravite mrvičastu smjesu. Dodajte žumanjke i sve sjedinite u glatko tijesto. Oblikujte u loptu. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da se malo odmori. U međuvremenu pripremite jabuke: ogulite ih i narežite na četvrtine. Dalje ih pripremajte u tavi koja se može koristiti i na ploči štednjaka i u pećnici. U posudu stavite narezane jabuke, dodajte šećer i vanilin šećer pa karamelizirajte jabuke oko deset minuta. Kada tekućina malo ispari, dodajte prstohvat soli i pastu od vanilije. Promiješajte. Stavite sa strane i malo ohladite, oko 10 minuta. Izvadite tijesto iz hladnjaka. Izmjerite promjer posude pa razvaljajte tijesto između dva papira za pečenje. Tijestom prekrijte jabuke, vilicom ga lagano izbodite te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 185 °C. Pecite oko 25 minuta. Toplu pitu poslužite uz sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 15:31