Danas napravite jedan!

IMAMO IH SVE: Kolekcija najboljih cheesecakeova!

Čokoladni, voćni, oni koji se peku i oni koji ne... Imamo ih sve!
Čokoladni, voćni, oni koji se peku i oni koji ne... Imamo ih sve!

Cheesecake od limuna i mascarponea

175 g Digestive keksa
80 g maslaca
500 g krem sira po želji
220 g šećer
4 jaja + 1 žumanjak
naribana korica i sok jednog limun
400 g mascarponea
1 žličica ekstrakta vanilije

Zagrijte pećnicu na 140°C. Obložite kalup za torte promjera 24 cm papirom za pečenje. Drugi dublji protvan za pečenje do pola ispunite s kipućom vodom i stavite ga na dno pećnice. Kekse sameljite i dodajte rastopljeni maslac. Kekse utisnite u kalup. Za nadjev, pomješajte krem sir i šećer. Dodajte jaja, žumanjak, limun i miksajte dok se sve lijepo ne sjedini. Dodajte mascarpone i ekstrakt vanilije i ponovno izmiksajte. Izlijte smjesu preko keksi i pecite ga oko sat vremena na srednjoj rešetki iznad protvana s vodom. Ostavite ga da se ohladi otprilike još sat vremena na zraku i onda ga stavite u hladnjak. Poslužite ga hladnog!

Čokoladni cheesecake

200 g oreo keksa ili integralnih keksa s kakaom
80 g maslaca
250 g fine tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
400 g kremastog sira
350 g mascarponea
5 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
2 dcl slatkog vrhnja
2 čajne žlice jake kave
1 jušna žlica ruma
prstohvat soli

Kekse usitnite u kuhinjskom blenderu. Okrugli kalup (promjera 26 cm) namažite maslacem te izvana omotajte s dva sloja folije (kako bi se spriječio ulazak vode). Kekse pomiješajte s maslacem i utisnite na dno kalupa. Dok pripremate smjesu, kalup ostavite u hladnjaku. Čokoladu i slatko vrhnje otopite na pari povremeno miješajući te zatim ostavite da se malo ohladi. Mikserom pomiješajte kremasti sir, mascarpone, šećer te dodavajte miješajući jedan po jedan žumanjak. Na kraju umiješajte čokoladu, prstohvat soli, rum i kavu. U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Snijeg ručno, lagano umiješajte u smjesu. Smjesu ulijte u kalup na smjesu s keksima, a zatim kalup stavite u veći pleh u koji ste ulili vruću vodu. Pecite na 160 stupnjeva sat i pol, a zatim ugasite pećnicu i ostavite još barem pola sata. Nakon toga izvadite kalup s tortom te ostavite da se ohladi, a potom spremite u hladnjak da odstoji.

Banana cheesecake

Za podlogu:

200 g digestive keksa
100 g rastopljenog maslaca
malo cimeta
1 žlica šećera

Za kremu:

6 listića želatine
200 g banana
70 ml soka od naranče
300 g krem sira
110 g šećera u prahu
3 žumanjka
250 ml slatkog vrhnja

Kekse sameljite i pomiješajte ih s ostalim sastojcima za podlogu pa mješavinu utisnite u kalup promjera 24 cm kojemu ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite kalup u hladnjak. Želatinu namočite u mlakoj vodi da omekša. Banane sameljite u pire, pomiješajte ih s narančinim sokom i stavite na laganu vatru da se ugriju. U međuvremenu mikserom tucite krem sir, šećer u prahu i žumanjke dok ne dobijete vrlo glatku smjesu, a u odvojenoj zdjeli slatko vrhnje istucite u šlag. Ocijedite želatinu, dodajte je u topli pire od banana i pustite da se želatina otopi. Zatim dodavajte žlicu po žlicu kreme od sira u želatinu neprestano miješajući. Na kraju umiješajte i šlag. Prelijte kremu preko podloge od keksa u kalupu i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.

Čokoladni cheesecake bez pečenja

300 g krem sira
75 g šalice kiselog vrhnja
7 velikih žlica smeđeg šećera
3 velike žlice kakao praha
3 jušne žlice maslaca
2 žličice ekstrakta vanilije
prstohvat soli
100 g čokolade, rastopljene i malo ohlađene
250 g Graham krekera
125 g maslaca
krupna morska sol

U zdjeli mikserom izmješajte krem sir, kiselo vrhnje, smeđi šećer, kako u prahu, maslac, vaniliju i sol. Miksajte oko 5 minuta. Smanjite brzinu miksera i dodajte otopljenu čokoladu. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte na podlogu od Graham krekera i rastopljenog maslaca. Po kolaču pospite kako prah i par zrnaca krupne soli. Stavite u hladnjak na 30 minuta, a zatim je spreman za posluživanje! Nikad brži cheesecake!

Nutella cheesecake

Podloga:

250 g Digestive keksa
75 g omekšalog maslaca

Krema:

400 g Nutelle sobne temperature
100 g nasjeckanih pečenih lješnjaka
500 g svježeg krem sira
60 g šećera u prahu

Kekse sameljite i u njih dodajte rastopljeni maslac. Podlogu stavite u kalup za torte i utisnite rukom. Za kremu pomješajte lješnjake, Nutellu, krem sir i šećer u prahu. Dobro sve izmiksajte. Stavite na podlogu, zagladite, pospite lješnjacima i ostavite u hladnjaku par sati.

Cheesecake s kandiranim đumbirom i grejpom

Podloga:

250 g digestive keksa
125 g maslaca

Za kremu:

500 g krem sira
125 g šećera
70 g vode
30 g soka od limuna
300 g slatkog vrhnja
75 g kandirani đumbir

Za žele:

1,5 kg grejpa
150 g soka od grejpa
75 g vode
75 g šećera
5 g želatine

Kekse samljeti, a maslac otopiti. Pomiješati otopljeni maslac sa samljevenim keksima i utisnuti u dno kalupa promjera 22 cm. Ispeći 10 minuta na 170°C. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se podloga ohladi. Za kremu: Krem sir pjenasto izraditi. U lonac staviti vodu, sok limuna i šećer i kuhati dok ne uzavre. Skinuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ostaviti da se malo prohladi. Postupno umiješati smjesu vode, soka i želatine u izrađeni krem sir. Kada smjesa postane jednolična, u nju umiješati lagano tučeno slatko vrhnje i 75 g kandiranog đumbira. Odmah sve izliti preko ohlađene podloge i staviti na hladno da se stisne. 1,5 kg grejpa filetirati (izrezati kriške bez kožica) i složiti preko stisnute kreme. Sok, vodu i šećer zagrijati do vrenja, maknuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ohladiti na ledenoj kupki i izliti preko voća. Ostaviti da se stisne.

Cheesecake u čaši

Za podlogu ili bazu:

50 g integralnog keksa
25 g maslaca

Za kremu:

100 g grčkog jogurta
50 g svježeg krem sira
75 g slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu

Za preljev:

250 g malina
1 žlica šećera
1 žlica svježe cijeđenog soka limuna
šaka pistacija

Marko Miščević / EPH

Keks sameljite i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše, zbijte pomoću oblog dijela žlice te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena. U međuvremenu svježe maline stavite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja. Na vrh stavite sitno sjeckane pistacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 04:47