NEŠTO DRUGAČIJE

Imamo najdetaljniji recept za tartar od tune s marmeladom od rajčica i majonezom od vlasca

 Ustupljena fotografija
Na ovogodišnjem izdanju festivala Korčulanske pjatance uspjeli smo dobiti recept za ovaj predobar tartar iz restorana Cupido
Na ovogodišnjem izdanju festivala Korčulanske pjatance uspjeli smo dobiti recept za ovaj predobar tartar iz restorana Cupido

Za tartar će vam trebati:

90 g svježe tune

pola luka (kapule)

1 režanj češnjaka

1 čajna žlica kapara

sol, papar, maslinovo ulje

Priprema:

Tunu narezati na kockice, umiješati sitno narezani luk i češnjak. Kapare usitniti i ostaviti sa strane. Dodati malo ulja i uskladiti okuse. Na tanjur oblikovati prsten od tune, u sredinu dodati marmeladu od cherry rajčica. Na marmeladu staviti majonezu od vlasca, a okolo prstena staviti kockice krastavaca te luka. Potom dodati emulziju od meda i limuna, a na vrh malo kapara. Ukrasiti ili s listovima kapara ili svježom grančicom mažurana.

Marmelada od cherry rajčica

Trebat će vam:

1 luk (kapula)

500 g cherry rajčica

maslinovo ulje

1 lovorov list

sol, papar

Priprema:

Očistiti luk i nasjeckati na sitno, cherry rajčice na pola narezati. U prikladnoj posudi zagrijati maslinovo ulje, lovor, dodati luk i pirjati dok ne omekša. Dodati rajčice te na srednje jakoj vatri pirjati dok se ne karamelizira rajčica i pojača okus. Odvojiti dio umaka i izblendati. Uskladiti okuse.

Majoneza od vlasca

Trebat će vam:

1 žumanjak

250 ml ulja

1 žličica dijon senfa

1 čajna žlica soka od limuna

1 vezica vlasca

sol, papar

Priprema:

U uskoj visokoj posudi pomiješati sok od limuna, žumanjak i senf. S blenderom lagano raditi majonezu uz lagano dodavanje ulja. Posebno s malo ulja, koristeći blender, napraviti pastu od vlasca. Sve povezati.

Emulzija od ulja, limuna i meda

Trebat će vam:

1 žlica meda
sok od 2 limuna
100 ml ulja

Priprema:
U prikladnu višu usku posudu pomiješati sastojke te s blenderom napraviti emulziju.

Marinada za kiseljenje

Trebat će vam:

1000 ml vode

1000 ml alkoholnog octa

1 jušna žlica papra

3 luka (kapule)

350 g krastavaca

Priprema:

Pomiješati vodu i alkoholni ocat, podijeliti na dva dijela. Luk očistiti te izrezati na polumjesece i staviti u prvu posudu. Krastavce izrezati na kockice i staviti u drugu posudu. Ostaviti da se marinira u hladnjaku 2 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 01:25