SVAKI DAN NEŠTO NOVO

Imamo recept za jesensko varivo s lećom, gljivama i noklicama iz nove kuharice Matejke Buče

 Matejka Buča/
Nedavno je predstavila svoju drugu kuharicu "Svaki dan nešto novo", a zatim i s nama podijelila recept za ovo pravo jesensko varivo

Vrijeme pripreme: 1 sat

Za 4 – 6 obroka trebat će vam:

3 žlice maslinova ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
250 g šampinjona
1 žlica koncentrata rajčice
100 ml crnog vina
400 g hokkaido ili butternut bundeve
200 g zelene leće (može i crvena, ali pogledajte napomene)
1 list lovora
1 litra vode
sol, papar
1 žličica češnjaka u prahu

Za noklice:

1 jaje
malo soli
2 g praška za pecivo
125 g bijelog ili pirova brašna
voda po potrebi

Priprema:

Na zagrijanom ulju 6 – 7 minuta pirjajte usitnjeni luk, češnjak i mrkvu, dok malo ne omekšaju. Možete sve zajedno usitniti u sjeckalici ili narezati. Zatim dodajte šampinjone koje se prethodno očistili četkicom ili spužvicom, bez vode, i narezali na
listiće debljine 3 mm. Dodajte malo soli i papra i sve zajedno pirjajte 7 – 8 minuta, dok šampinjoni ne puste tekućinu i ona ne ispari. Razmaknite povrće u stranu i u sredinu posude dodajte koncentrat rajčice. Neka se malo zapeče na dnu, samo 1 – 2 minute. Promiješajte s gljivama i podlijte vinom pa neka krčka 5 – 6 minuta. Potom dodajte bundevu očišćenu i narezanu na kockice 1 × 1 cm, te opranu leću, lovorov list i češnjak u prahu. Sve zalijte vodom. Kad zakuha, promiješajte, poklopite i ostavite da krčka 25 minuta. Za to vrijeme pripremite smjesu za noklice pomiješavši sve sastojke. Vode dodajte koliko je potrebno da smjesa bude gusta, odnosno toliko da se ne razlijeva u žlici. Količina vode ovisi o brašnu. U varivo dodajte po pola žličice smjese, bez miješanja. To znači, po pola žličice stavljajte na različita mjesta u varivu i nemojte miješati dok noklice ne očvrsnu. Kuhajte još 20-ak minuta sve dok noklice i leća ne budu potpuno kuhani. Po potrebi dodatno začinite i poslužite. Dobar tek!

Napomena!

Koristite li crvenu leću, varivo kuhajte kraće jer njoj treba 20-tak minuta da bude kuhana. Dakle, dodajte bundevu i vodu, začine, pa nakon 10 minuta dodajte leću i odmah ukuhajte i noklice. Meni je u ovom varivu zelena leća draža jer je malo čvršća i ne raspadne se prilikom kuhanja.

image
Matejka Buča/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:43