OMILJENA KOMBINACIJA

Imamo recept za najbolji perkelt od štuke i domaće rezance sa sirom i slaninom

 Berislava Picek/Cropix
Riblji perkelt tradicionalno se poslužuje uz svježe široke rezance, koje je zamijesila kuharica Biljana
Riblji perkelt tradicionalno se poslužuje uz svježe široke rezance, koje je zamijesila kuharica Biljana

Trebat će vam:

1 kg odrezaka štuke (izrezane na debljinu 3 - 4 cm)
200 g slanine
2 luka

200 ml passate od rajčice
150 ml bijelog suhog vina (škrlet)
1 jušna žlica slatke mljevene paprike
1,5 čajnih žličica (ili prema želji) ljute dimljene paprike
200 ml povrtnog temeljca
1 žlica masti
sol i papar

Priprema:

Špek izrežite na tanke trakice i stavite da se zapeče sa žlicom masti u prikladnoj dubljoj posudi. Nakon što se špek zapeče i dobije zlatnu boju, izvadite ga i stavite u posudu luk izrezan na sitno. Lagano pirjajte, prema potrebi podlijevajte temeljcem dok se luk u potpunosti ne rastopi. Potom dodajte passatu od rajčica, a kada provrije, dodajte papriku. Provjerite okuse i prema potrebi dodatno začinite. Potom poslažite odreske od štuke, sve podlijte temeljcem i vinom tako da tekućina bude oko 1 cm iznad mesa i lagano pirjajte oko 20 minuta.

Za domaće rezance za sirom:


500 g glatkog brašna
500 g oštrog brašna
2 čajne žličice soli
3 jaja
500 ml mlake vode
100 g svježeg sira


Priprema:

Razmutite jaja sa soli i umiješajte u brašno. Postupno dodajte vodu i razradite tijesto koje treba biti čvršće strukture. Razvaljajte i napravite široke rezance. Kuhajte u vodi ili, još bolje, u temeljcu. Na tavici zagrijte špek koji ste prije pripremili za perkelt i ubacite rezance, a potom umiješajte sir. Poslužite toplo s perkeltom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 17:56