Gastrolab

Imate dehidrator? Odlično, ubacite u njega ploškice luka i već idući dan možete imati zabavnu grickalicu!

Bitno je da luk narežete široko da se komadi tijekom dehidriranja ne zavinu nego da ostanu ravni i postanu hrskavi

Ako su i vama dosadili klasični čipsevi i želite grickati nešto zdravije i prirodnije, zašto to ne bi bio luk? I to ne bilo kakav luk, prvo pečeni, a onda dehidrirani! Procesom dehidracije izvlači se vlaga iz ploškica ovog povoljnog povrća, a rezultat može biti hrskava namirnica koju možete koristiti u salatama, njime možete dekorirati juhe i variva, a možete ih i ovako jesti.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Kako smo otkrili u sklopu Gastrolaba posvećenog upravo luku, osim što će pečenjem, kao i dugim i polakim termičkim obrađivanjem luk izgubiti svoju žestinu (da, to znači da nećete po njemu smrditi, bez brige), doći će do izražaja njegova slatkoća. Dehidrirani luk možete dodatno i začiniti pa mu tako promijeniti po želji i okus. Prostora za igru s lukom doista je mnogo!

image
Tomislav Kristo/Cropix

Dehidrirani luk

2-3 srednja pečena luka

Za ovaj pothvat potreban vam je dehidrator jer bi vam od isušivanja luka u pećnici cijela kuća smrdjela po sumporu. Luk razdvojite na slojeve i narežite na šire komade. Posložite ih na police dehidratora tako da se međusobno ne dotiču i sušite na 50 °C oko 20 sati.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Odvojite od podloge i pospremite u vruću staklenku koju odmah zatvorite. Zbog topline staklenke stvorit će se vakuum i dulje će vam luk ostati hrskav.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Rezultat: Dehidracijom pečenog luka on je izgubio svoju ljutinu, a ostala mu je prepoznatljiva aroma. Usto je širim rezanjem komada dobivena hrskavost i debljina poput papira, što ovako obrađeni luk čini dobrim dodatkom jelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:45