SPICE IT UP

INDIJSKI ZAČIN NA ZAGREBAČKI NAČIN: Murgh Makhani (piletina u maslacu)

 Marko Miščević
Nagovorili smo Gordanu Vuković Lawanyju vlasnicu dućana Spice Up, da nam pripremi indijska jela koja najčešće kuha za svoju obitelj.
Nagovorili smo Gordanu Vuković Lawanyju vlasnicu dućana Spice Up, da nam pripremi indijska jela koja najčešće kuha za svoju obitelj.

Za marinadu:

1 kg pilećih prsa u komadima
2 žličice soli
2 žličice tandoori masale
1 žličice kumina u prahu
1 žličica korijandra u prahu
2 žličice crvenog chillija u prahu
8 žlica jogurta
malo svježeg limunova soka

Set (1):

1/2 čaše maslaca
1 1/2 žličice kumin sjemenki
1 1/2 žlice indijskog oraščića
2 žlice đumbir-češnjak paste
2 luka srednje veličine
4 rajčice srednje veličine

Set (2):

1/2 šalice maslaca
4 indijska lovor listića
1 žlica smrvljenih cimet štapića
6 zelenih kardamon sjemenki
6 klinčića

Set (3):

žličica soli
1 žličica kurkume
1 žličica crvenog chillija u prahu
1 žličica manga u prahu
1 žličica crnog bibera u prahu
1 1/2 žličica garam masale
2 žličice smeđeg šećera

Set (4):

4 žličice sušenog lišća piskavice
1 čaša punomasnog vrhnja
svježi korijandar

Marko Miščević

Umiješati začine i jogurt u piletinu i marinirati jedan sat u hladnjaku. Na srednjoj vatri rastopiti maslac, uz stalno miješanje dodavati jedan po jedan sastojak redom i lagano popržiti: kumin sjemenke, indijski oraščić, đumbirčešnjak pastu, zatim luk i na kraju rajčicu. Kad rajčica omekša, ukloniti s vatre i miksati u pastu. Staviti sa strane. Na srednjoj vatri dodati pola šalice maslaca i lagano prepržiti cijele začine redom: indijski lovor list, cimet štapić, zeleni kardamon i klinčić. Dodati piletinu i dalje pržiti na srednjoj vatri 15-ak minuta. Dodajte izmiksani luk i rajčicu sa začinima. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne zakipi lagano miješajući. Kad zakipi, dodajte začine u prahu, prokuhajte 5-10 minuta. Dodajte sol po potrebi. Kad je kuhano, ugasite vatru i posipajte suho lišće piskavice, tučeno vrhnje i svježi, nasjeckani korijander. Poslužite dok je vruće, s rižom ili s indijskim tradicionalnim kruhom naanom. Savjet: Slobodno dodajte malo vode u izmiksanu pastu prije dodavanja na piletinu jer će se pasta zgusnuti, no nikako previše vode, umak treba biti gušći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2025 12:29