fermentacija povrća

Iskoristite otpatke od povrća i voća i sami kod kuće napravite zdrav i ukusan ocat

 Berislava Picek/Cropix
Zanimljivo je da će vam za ovaj ocat trebati samo kore i otpaci raznog povrća, malo šećera, ocat i jedna naribana jabuka s kocenom.

Želite li živjeti po zero -waste filozofiji i primijeniti je i u svojoj kuhinji svakako isprobajte napraviti zdrav i ukusan probiotički ocat. Riječ je o octu koji je za magazin Dobra hrana napravila 37- godišnja Sendy Osmičević iz Vukomeričkih gorica koja već godinama fermentira povrće, razne napitke i kvasine, te vodi radionice o fermentaciji hrane. Zanimljivo je da će vam za ovaj ocat trebati samo kore i otpaci raznog povrća, malo šećera, ocat i jedna naribana jabuka s kocenom. Donosimo vam jedan vrlo jednostavan recept koji ćete moći bez problema napraviti doma sami.

image
Berislava Picek/Cropix

Probiotički ocat

Trebat će vam:

1 cijela jabuka naribana
kora jednog ananasa
kora 2 cikle
kora 2 mrkve
3 velike žlice šećera
1 dcl domaćeg jabučnog octa, kombuche ili tibicosa
voda

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Kore povrća i ananasa ubacite u veliku staklenku i dodajte naribanu jabuku, kocen jabuke i šećer. Napunite staklenku vodom i dodajte 1 dcl kombuche, tibicosa ili domaćeg jabučnog octa, a već kod sljedeće pripreme možete koristiti i ovaj matični ocat. Sastojke dobro promiješajte, staklenku zatvorite gazom i ostavite na zraku.

image
Berislava Picek/Cropix

Kod fermentacije ovog octa bitno je i da ga svaki dan nekoliko puta dobro promiješate drvenom žlicom ili kuhačom. Nakon sedam do deset dana nastat će mjehurići i tekućina će se malo zapjeniti, no ostavite je još tri, četiri dana u staklenci uz povremeno miješanje. Kasnije procijedite tekućinu, ulijte je u bocu i zatvorite. Pustite je minimalno mjesec dana kako bi se stvorio ocat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:04