RUČAK OD OSTATAKA

Iskoristite zaboravljeni komad starog kruha i sira, malo kobasice i napravite ove brze složence

 Marko Miscevic/Cropix/
Složenac od starog kruha i bogatog mesnog umaka ili onaj s krumpirom i srdelama?

Kada nam ponestane ideja za ručak, često se okrećemo provjereno dobrim kombinacijama slasnih slojeva. U složence pakiramo omiljene umake poput onog nalik ragu alla bolognese, dodajemo piletinu u kakvom bogatom improviziranom umaku ili guste kombinacije s puno povrća. Tu su i slojevi tjestenine, krumpira, lisnatog povrća i batata ili čak starog kruha. Za dobar složenac, uz kvalitetnu pripremu, neće vam trebati previše vremena niti za pečenje, a najbolje ga je poslužiti uz veliku zdjelu sezonske salate. Dobro je dodati i kako su složenci odlični i kada se ohlade pa ih vrlo lako možete ponijeti na posao za gablec usred užurbanog radnog dana.

DOBRI SAVJETI

Kada radite složenac, najbolje je koristiti svježe povrće koje ste dobro ocijedili. Koristite li ono smrznuto, vaši slojevi mogli bi biti rijetki, mekani i pretvoriti se u kašu.

Također, povrće sjeckajte sitnije i pripazite da koristite vrste kojima je potrebno približno isto vrijeme pečenja ili pak one kojima je potrebno više vremena jednostavno najprije kratko obradite. Radite li, primjerice, musaku s krumpirom, možete ga skuhati ili ispeći prije slaganja složenca.

U slučaju da koristite tjesteninu, nemojte je skuhati do kraja. Pustite da ostane žilavija, a zatim je dovršite u pećnici.

Posebnu pažnju svakako posvetite i posipu koji dolazi na kraju. Osim klasičnog sira, složenac možete posipati i krušnim mrvicama ili kombinacijom krušnih mrvica i slanine ili začinskog bilja. Dobra ideja bit će i sjeckani orašasti plodovi.

Najbolje od svega, složenac možete napraviti i dan ranije. Sastavite ga, prekrijte folijom i spremite u hladnjak. Izvadite ga i pecite po želji, no svakako pripazite na to da, ako koristite tekuće sastojke poput slatkog vrhnja ili kombinacije vrhnja i jaja, iste dodajete tek prije samog pečenja.

KRUMPIR JE UVIJEK DOBRA IDEJA

Ako tražite jednostavno rješenje, krumpir će uvijek biti dobra ideja. Između slojeva prethodno kuhanog ili pečenog krumpira možete dodati mesne umake, drugo povrće ili ih jednostavno još ukusnijima napraviti dodavanjem slojeva sira i aromatičnim preljevom od vrhnja i začinskog bilja. Mi smo krumpir kombinirali sa srdelama, ali i celerom.

ZAPEČENI KRUMPIR S CELEROM

image
Berislava Picek/Cropix/

SLOŽENAC OD KRUMPIRA I SRDELA

image
Mario Kucera/

ISKORISTITE STARI KRUH

Kriške starog kruha, osim za tost i krušne mrvice, iskoristiti možete i u kakvom bogatom složencu. Okušali smo se u pripremi složenca sa sirom i starim kruhom, a napravili smo i lažne lazanje. Obje varijante bile su za prste polizati!

LAZANJE OD STAROG KRUHA

image
Marko Miscevic/Cropix/

SLOŽENAC OD SIRA I STAROG KRUHA

image
Berislava Picek/Cropix/

SIR, SIR I JOŠ SIRA

Sir je, ako pitate nas, obavezan dodatak svakom složencu, a u kombinaciji s laganim batatom, postaje prava poslastica za ručak ili brzu večeru usred tjedna.

​SLOŽENAC OD BATATA S MOZZARELLOM

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:44