PROLJETNI RUČAK

Iz vrta na tanjur: rižoto s mladim šparogama i graškom

Proljeće na tanjuru – tako bi se najkraće mogao opisati ovaj kremasti rižoto u kojem se spajaju svježina zelenih šparoga, slatkoća graška i nježna kremoznost svježeg sira

RIŽOTO SA ŠPAROGAMA I SIROM

Trebat će vam:

250 g riže

1 manji luk, sitno nasjeckan

150 g zelenog graška (svježeg ili smrznutog)

200 g zelenih šparoga, očišćenih i narezanih na komade (vrhove sačuvati)

100 g svježeg sira

800 ml povrtnog temeljca

1 žlica maslaca

2 žlice maslinovog ulja

30 g ribanog parmezana

sol i papar po ukusu

Priprema:

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko pirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte rižu i miješajte minutu-dvije da se zrna zastakle. Postupno dodajte vrući temeljac miješajući cijelo vrijeme i dodajući novu tekućinu kad se prethodna upije. Nakon otprilike 10 minuta kuhanja, dodajte grašak i šparoge (osim vrhova) te nastavite dodavati temeljac i miješati. Pred kraj kuhanja (nakon cca 18-20 minuta), dodajte i vrhove šparoga. Kuhajte još nekoliko minuta, dok riža ne postane al dente, a povrće mekano. Maknite s vatre, umiješajte maslac i parmezan. Začinite solju i paprom po ukusu. Poklopite i ostavite da odstoji 2-3 minute prije posluživanja te na vrh stavite svježi sir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 00:22