Kad se na stol spusti tanjur s mirisnom hobotnicom, zna se da je u pitanju pravi mediteranski užitak. Malo koje jelo tako vjerno nosi duh Jadrana kao hobotnica - iznimno zahvalna namirnica koja u sebi čuva okus mora i jednostavnost tradicionalne kuhinje.
Maslinovo ulje, češnjak, vino, kapula i pokoja crna maslina, to su okusi koji povezuju svako dalmatinsko jelo, a u kombinaciji s hobotnicom nastaje nešto posebno, ono što Dalmacija najbolje zna: jednostavno, zdravo i neodoljivo. Uz komad domaćeg kruha, čašu rashlađenog bijelog vina i dobru volju, svaki zalogaj postaje mali povratak moru, suncu i onom poznatom osjećaju fjake, čak i u ove jesenske dane.
Mi smo ovih dana imali priliku kušati izvrsnu hobotnicu, i to u dvije verzije, na dalmatinski način, sporo dinstanu s lukom i vinom, te u obliku svježe salate s maslinama i začinskim biljem. Dva lica istog mora, dva načina da se uživa u okusu Mediterana na tanjuru koje možete rekreirati i vi sami.
Hobotnica na dalmatinski način
Trebat će vam:
3 kg hobotnice (krakovi)
3 kg luka
2 dl bijelog vina
2 do 3 režnja češnjaka
maslinovo ulje
sol, papar
svježi peršin
Priprema:
Hobotnicu očistite i narežite krakove na veće komade. U široj posudi zagrijte malo maslinova ulja, dodajte krakove hobotnice i poklopite. Pustite da se dinstaju u vlastitoj tekućini dok voda ne ispari i hobotnica ne omekša (oko 30 do 40 minuta, ovisno o veličini). Dok se hobotnica dinsta, luk narežite na ploške. Kad je hobotnica gotova, izvadite je iz posude i poklopite da ostane topla. U istoj posudi, na masnoći i soku koji je ostao od hobotnice, dodajte luk. Dinstajte ga na laganoj vatri dok ne omekša i postane zlatasto-smeđ. Kad je luk dobro dinstan, vratite hobotnicu u posudu. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, bijelo vino i sve zajedno još kratko dinstajte dok vino ne ispari i okusi se povežu (10 do 15 minuta). Posolite po ukusu, dodajte svježe mljeveni papar i nasjeckani peršin. Opcionalno poslužite toplo, uz krumpir kuhan na lešo, palentu ili kruh za umakanje u slatkastu, gustu kapulu.
Salata od hobotnice
Trebat će vam:
1,5 - 2 kg hobotnice
1 manja glavica crvenog luka (narezana na ploške)
šaka crnih maslina (najbolje domaćih, bez koštica)
maslinovo ulje (kvalitetno, extra djevičansko)
1 do 2 žlice vinskog octa ili limunovog soka
sol, svježe mljeveni papar
svježi peršin (sitno nasjeckan)
Po želji: kapare, češnjak ili kuhani krumpir narezan na kockice
Priprema:
Očišćenu hobotnicu stavite u veliki lonac s hladnom vodom. Kad proključa, smanjite vatru i kuhajte oko 45 do 60 minuta, dok ne omekša (probajte vilicom u najdeblji krak). Nakon kuhanja ostavite hobotnicu da se ohladi u vlastitoj vodi, tako će ostati mekana i sočna. Kad se hobotnica ohladi, narežite krakove i tijelo na manje komade. Luk narežite na tanke ploške i kratko ga posolite da omekša. Masline po želji prepolovite. U većoj zdjeli pomiješajte hobotnicu, luk i masline. Dodajte maslinovo ulje, malo octa ili limunovog soka, papar, sitno sjeckani peršin i po želji malo usitnjenog češnjaka. Lagano promiješajte da se svi sastojci povežu. Pokrijte salatu i ostavite je u hladnjaku barem sat vremena da se okusi prožmu. Ako volite bogatiju verziju, dodajte kuhani krumpir narezan na kockice i malo kapara.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....