USRED TJEDNA

Jaja mogu biti zasitan ručak, ovog puta dodali smo im špinat, gljive i parmezan

 Oksanakiian/Getty Images/istockphoto
Za pripremu i kuhanje ovog ručka trebat će vam 30-ak minuta. Poslužite ga uz kruh ili pecivo te zdjelu sezonske salate

Trebat će vam:

2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja

250 g gljiva

sol i svježe mljeveni papar

1-2 režnja češnjaka

450 g mladog špinata

8 jaja

20 g parmezana

2 žlice mlijeka

Priprema:

Zagrijte žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri u teškoj tavi promjera do 30 cm koja može u pećnicu. Ubacite gljive i pecite ih uz često miješanje oko pet minuta. Dodajte sol, papar i usitnjeni češnjak te miješajte dok češnjak ne zamiriše. Dodajte špinat, šaku po šaku i miješajte dok ne uvene. Pojačajte vatru i pustite da iz posude ispari sav višak tekućine, a zatim maknite s vatre. Kušajte i prilagodite začine. U većoj zdjeli umutite jaja, umiješajte sol i papar, mlijeko i mješavinu gljiva i špinata. Po želji dodajte parmezan. Zagrijte preostalo maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Ulijte smjesu. Lagano protresite tavu naginjući je jednom rukom, dok podižete rubove fritaje lopaticom u drugoj ruci, kako bi jaja tekla po vrućoj tavi tijekom prvih nekoliko minuta kuhanja. Smanjite vatru, poklopite i pecite 10 minuta, s vremena na vrijeme lagano protresajući tavu. Povremeno skinite poklopac i lopaticom olabavite dno fritaje da ne zagori. Jaja bi trebala biti skoro stvrdnuta iako će na vrhu biti sloj koji nije. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Otklopite tavu i stavite je u pećnicu dok se vrh ne stegne. Ostavite fritaju da se ohladi najmanje pet minuta, a može i do 15.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 12:49