KAKVA KOMBINACIJA!

Japraci od janjetine na malo drugačiji način. Ovo jelo moglo bi postati hit i za vašim stolom

 Biljana Blivajs/Cropix
Kelj smo ubrali kod OPG Fileš, a fantastična jela pripremao je chef Ivan Zidar

Trebat će vam:

(za 4 osobe)

10 - 12 listova raštike ravnog lista

1 batat

150 g bulgura

400 g janjetine

sol

Priprema:

Pripremite prvo smjesu tako da zasebno skuhate bulgur i batat te ih pustite da se ohlade. U zdjeli pomiješajte ohlađeni bulgur, batat, sol i mljevenu janjetinu kako biste dobili kompaktnu smjesu u kojoj batat djeluje kao vezivo. Vrhovi i bočne strane raštike idealni su za pripremu japraka, pa iz listova izrežite kvadratne komade tako da ne bude dijelova stapki. Obarite izrezane listove u toploj vodi i položite ih na čistu dasku. Smjesom punite listove i motajte ih kao sarmice. Zagrijte lonac vode do ključanja i na njega stavite posude za parenje od bambusa. Na pari su japraci gotovi za pet do sedam minuta. Razrežite i provjerite jesu li gotovi. Poslužite s konfitiranim rajčicama i jusom od janjetine.

Konfitirane cherry rajčice

Trebat će vam:

cherry rajčice

ulje

Priprema:

Cijele rajčice stavite u ulje tako da ih pokrije i kuhajte na laganoj vatri dok kožica rajčica ne popuca. Pustite da se ohlade i poslužite uz japrake. Konfitirane rajčice daju jelu svježinu i kiselinu.

Jus od janjetine

Trebat će vam:

kosti janjećeg buta

ulje

1 veliki luk

1 mrkva

1 celer

1 manja tikva Hokaido

1 mandarina

1 žličica maslaca

Priprema:

Zamolite mesara da vam otkosti janjeći but, samelje meso za punjenje japraka i da vam prereže kost za pripremu umaka. Veliku glavicu luka narežite na sitno, a jednu mrkvu i stabljiku celera narežite na kockice te ostavite sa strane. Kosti od janjetine stavite u lonac na zagrijano ulje pa pecite dok se ne karameliziraju i dok se i na dnu lonca ne stvori karamelizirani sloj. Zalijte sa 100 ml vode te sastružite taj sloj i nastavite kuhati. Ponovite postupak dva do tri puta kako biste dobili jačinu okusa umaka. Nakon posljednjeg puta, kad voda ishlapi, dodajte mrkvu, luk i celer pa pustite da se oznoje sve dok luk ne postane proziran, što će se dogoditi nakon nekoliko minuta pirjanja. Dodajte litru i pol vode i manju tikvu Hokaido narezanu na kockice te kuhajte dok se sve ne reducira za 70 posto. Procijedite umak kroz gazu te vratite na vatru pa reducirajte dodatno za 70 posto. Dodajte sok jedne mandarine kako biste dobili malo kiseline u umaku. Stavite žličicu maslaca pred kraj da se malo zgusne i onda poslužite uz japrake.

image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:33