SLASNI ZALOGAJI

Jastučići punjeni krumpirom, lukom i kiselim vrhnjem zapečeni sa slaninom

 

 

 Deposit Photo/
Poljaci ih zovu pierogi i pravi su specijalitet, a kada jednom napravite ove slasne jastučiće, vjerujte, poželjet ćete im se vratiti

Trebat će vam:

250 g brašna (plus za posipanje)

1 žličica soli

3 žlice maslaca

1 jaje

500 g krumpira

3 žlice maslaca za punjenje

2 luka

4 žlice kiselog vrhnja

Maslac za prženje

70 g slanine

1 luk

Priprema:

U manjoj posudi zagrijte maslac i dodajte mu oko 100 ml vode. Pustite da se maslac otopi pa sve zajedno pomiješajte s brašnom i soli. Počnite mijesiti tijesto i dodajte jaje. Mijesite dok ne dobijete glatku kuglu. Ako je potrebno, dodajte još brašna ili tople vode. Tijesto prekrijte i pustite da se odmori na sobnoj temperaturi barem pola sata. Krumpir očistite, nasjeckajte ga i skuhajte u posoljenoj vodi. Luk nasjeckajte na kolutiće i pirjajte ga na maslacu i malo ulja. Začinite ga soli i paprom. Pirjajte oko 15 minuta kako bi omekšao. Kada je krumpir gotov, ocijedite ga i pomiješajte s lukom i vrhnjem i sve dobro začinite. Ako imate prevelike komade krumpira, lagano pritisnite vilicom kako biste sve zajedno usitnili, no pripazite da ne napravite pire. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i čašom izrezujte krugove. Krugove punite nadjevom, rubove premažite vodom i dobro zatvorite. Jastučiće kuhajte u vreloj vodi. Dok se kuhaju, na tavi otopite maslac i dodajte sitno sjeckani luk. Dodajte i slaninu i pustite da se kratko zapeče, a zatim na toj masnoći dodatno zapecite jastučiće. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:34