NEŠTO SLATKO

(JEDE NAM SE SLATKO) TORTA OD JAGODA I MASCARPONE SIRA S BIJELOM ČOKOLADOM: Upozoravamo, tražit će se repete!

 Tihana Lohinski
Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati!

ZA BISKVIT:

2 bjelanjka
prstohvat soli
15 g šećera (kristal)
2 jaja
50 g šećera u prahu
60 g badema
10 g oštrog brašna
10-15 g otopljenog maslaca

ZA KREMU:

500 g mascarponea
4 žličice želatine u prahu + 8 žlica hladne vode (ili želatinu pripremiti prema uputama na pakiranju)
2 žumanjka + 1 cijelo jaje
250 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije
3 velike žlice meda ili 100 g šećera u prahu
1 limun
100 g bijele čokolade
300 g jagoda

Tihana Lohinski

Od bjelanjaka s malo soli napravite snijeg. Postupno im dodajte kristal-šećer dok ne nastane čvrsta smjesa. U drugoj posudi pomiješajte bademe, jaja i šećer u prahu. Izmiksajte pa ručno dodajte brašno i promiješajte, a onda malo po malo dodajte snijeg od bjelanjaka. Na samom kraju umiješajte otopljeni maslac. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva desetak minuta. Pripremite želatinu: pomiješajte je s vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme pripremite mousse od mascarponea: žumanjke i med (ili šećer) miješajte na pari dok smjesa ne posvijetli i ne zgusne se. Maknite s pare pa dodajte pripremljenu želatinu i dobro promiješajte. Dodajte mascarpone i vaniliju i promiješajte, a zatim posebno umutite vrhnje za šlag i dodajte ga mascarponeu. Sve dobro izmiješajte. Kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte sok limuna, a u drugi otopljenu bijelu čokoladu i dobro promiješajte svaki dio. Operite i očistite jagode i narežite ih na listiće jednake veličine. U kalup za torte s obručem stavite najprije biskvit. Na njega ravnomjerno rasporedite jagode. Zatim dodajte kremu od mascarponea i limuna pa još jedan sloj jagoda, i na kraju dodajte kremu od bijele čokolade i mascarponea. Dekorirajte jagodama pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:20