NEŠTO SLATKO

(JEDE NAM SE SLATKO) TORTA OD JAGODA I MASCARPONE SIRA S BIJELOM ČOKOLADOM: Upozoravamo, tražit će se repete!

 Tihana Lohinski
Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati!
Tihana Lohinski, autorica bloga Strawberry Soup, nam je otkrila ovaj recept za prste polizati!

ZA BISKVIT:

2 bjelanjka
prstohvat soli
15 g šećera (kristal)
2 jaja
50 g šećera u prahu
60 g badema
10 g oštrog brašna
10-15 g otopljenog maslaca

ZA KREMU:

500 g mascarponea
4 žličice želatine u prahu + 8 žlica hladne vode (ili želatinu pripremiti prema uputama na pakiranju)
2 žumanjka + 1 cijelo jaje
250 ml vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije
3 velike žlice meda ili 100 g šećera u prahu
1 limun
100 g bijele čokolade
300 g jagoda

Tihana Lohinski

Od bjelanjaka s malo soli napravite snijeg. Postupno im dodajte kristal-šećer dok ne nastane čvrsta smjesa. U drugoj posudi pomiješajte bademe, jaja i šećer u prahu. Izmiksajte pa ručno dodajte brašno i promiješajte, a onda malo po malo dodajte snijeg od bjelanjaka. Na samom kraju umiješajte otopljeni maslac. Biskvit pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva desetak minuta. Pripremite želatinu: pomiješajte je s vodom i ostavite da nabubri. Za to vrijeme pripremite mousse od mascarponea: žumanjke i med (ili šećer) miješajte na pari dok smjesa ne posvijetli i ne zgusne se. Maknite s pare pa dodajte pripremljenu želatinu i dobro promiješajte. Dodajte mascarpone i vaniliju i promiješajte, a zatim posebno umutite vrhnje za šlag i dodajte ga mascarponeu. Sve dobro izmiješajte. Kremu podijelite na dva jednaka dijela. U jedan dio dodajte sok limuna, a u drugi otopljenu bijelu čokoladu i dobro promiješajte svaki dio. Operite i očistite jagode i narežite ih na listiće jednake veličine. U kalup za torte s obručem stavite najprije biskvit. Na njega ravnomjerno rasporedite jagode. Zatim dodajte kremu od mascarponea i limuna pa još jedan sloj jagoda, i na kraju dodajte kremu od bijele čokolade i mascarponea. Dekorirajte jagodama pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2025 15:25