OSVJEŽAVA I HLADI

Jedemo na žlicu, ali ne palimo štednjak! Priprema ovih bogatih juha neće vam oduzeti više od 5 minuta

Krastavci, rajčica ili možda lubenica? Odaberite glavnu namirnicu pa napravite predobru ljetnu juhu!

Visoke temperature često nas tjeraju da jedemo s nogu ili da klasičan kuhani ručak mijenjamo usputnim, često ne tako zdravim alternativama. No, u samo pet minuta i uz malo volje napraviti možete jelo na žlicu koje će vas istovremeno zasititi i osvježiti, bit će ukusno i idućeg dana, a spremite li ga u staklenku, ponijeti ga možete i na posao. Najbolje od svega, juhe recepte za koje donosimo u nastavku se ne kuhaju pa možete biti sigurni da vas nakon pripreme neće čekati pun sudoper suđa za pranje. Naša tri favorita među hladnim juhama potražite u nastavku.

JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA

Prije nego se upustite u pripremu juhe od krastavaca, najprije se pobrinite da su sve namirnice hladne. Krastavce ogulite ili dobro operite, a zatim ih zajedno s jogurtom i drugim sastojcima ubacite u blender pa izmiksajte u gustu juhu. Još bolja opcija bit će, umjesto blendanja, krastavce samo sitno nasjeckati. No, u to se upustite samo u slučaju da imate dovoljno strpljenja kako na pola pripreme ne biste poželjeli odustati. Ovo jelo možete poslužiti samostalno, ali i uz krekere ili komadiće hrskavog tostiranog kruha. Jednostavno, gotovo u 5 minuta i osvježavajuće, sve što vam na težak ljetni dan treba.

JUHA OD KRASTAVACA I JOGURTA

Trebat će vam:

1 svježi krastavac

300 ml čvrstog jogurta

1 žlica maslinova ulja

1 stručak svježeg kopra

sok 1/2 limuna

malo svježeg peršina

sol, papar

Priprema:

Ručno ili u blenderu nasjeckajte krastavce. Umiješajte jogurt, ulje, nasjeckani kopar, limunov sok i peršin. Začinite solju i paprom, a prema želji možete dodati i malo ljute papričice.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

GUSTA JUHA OD RAJČICA U ČAŠI

Ljubitelji rajčica, sigurni smo, već su čuli za gazpacho, španjolsku hladnu juhu iz blendera koju mnogi smatraju najboljom ljetnom juhom koja postoji. A kako i ne bi kada spaja ono najbolje od ljeta! Radi se od rajčice, zelene paprike, krastavaca, češnjaka, starog kruha, maslinova ulja i octa, ali se, dakako, prilagoditi može i vlastitom ukusu. Na kraju krajeva, na svijetu postoje različite varijante ovog jela. Neki mu, primjerice, dodaju jaja, dok je drugima ukusnija s dodatkom pršuta, no najbitnije je zapravo pogoditi pravi omjer sastojaka kako bi bila upravo savršena. U nastavku donosimo naš omiljeni recept.

GAZPACHO

Trebat će vam:

1 kg rajčice
1 crvena paprika
0,1 l maslinova ulja
3 češnja češnjaka
malo jabučnog octa
pola ocijeđenog limuna
1 krastavac
svježi bosiljak
svježi kopar
sol i papar
vode po potrebi

Priprema:

Rajčicu, papriku, luk, krastavac i češnjak narezati na komadiće i nauljiti maslinovim uljem. Pritom odstranite sjemenke. Stavite u blender te miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte malo jabučnog octa, po želji tabasca, cijeđeni sok pola limuna te svježe zacinsko bilje i zacčne pa sve još jednom dobro izmiksajte. Ostavite nekoliko komadića paprike i grubo nasjeckanog začinskog bilja za posluživanje. Obavezno prije poluživanja ohladite najmanje pola sata

image
Sartenporelmango Unsplash/

A ŠTO KAŽETE NA GAZPACHO OD LUBENICE?

Osim rajčica i krastavaca, dobru hladnu juhu možete napraviti i od lubenice. Tanjur takve juhe svojevremeno smo pojeli u restoranu Tač, a vlasnica Vesna Miletić tada nam je otkrila i tajnu pripreme. Lubenicu kombinira s krastavcima i svježim peperončinom, sve zajedno ubacuje u blender pa začini soli i paprom. Čini se kao dobra opcija kada vam ponestane ideja za lagani ručak ili večeru, a dobro znate da su baš svi za stolom ljubitelji sočne lubenice.

HLADNA JUHA OD LUBENICE

"Lubenica mora biti zrela i slatka. Izvadite joj meso, odstranite koštice i ubacite u blender. Dodate malo sjeckanih krastavaca i svježih peperončina - ako nema peperončina, može i svježa zelena ljuta paprika, okus mora biti sweet & chili. Blendate, posolite, dodate još i maslinovo ulje i papar. Ova je hladna juha posebno oduševila ljude kombinacijom slatkoće i pikantnosti, mnogi su je kod nas probali prvi put", objasnila nam je Vesna Miletić iz restorana Tač.

image
Wmaster890/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:38