Radimo ga po domaći

Jedini recept za orahovac koji će vam trebati: sad je pravi trenutak za liker koji mnogi obožavaju

Orasi su sad taman zreli da od njih napokon napravite omiljeno piće uz slastice, kao aperitiv ili digestiv

Kraj je srpnja, a stabla oraha napokon su puna lijepih zelenih plodova koji, dok već polako padaju na tlo, kao da zovu da ih uberemo i spojimo s rakijom u mnogima omiljeni liker. Iako recepata za orahovac ima mnogo, valjda koliko i kuća u kojima ga rado posluže kad dođu posebni gosti, odabrali smo jedan stari recept u kojem se koriste i začini, jer nam se taj do sad pokazao na nepcu najugodniji.

image
Mariam Kocharyan/Getty Images/istockphoto

Za njega će vam trebati tek pet sastojaka, a koje ćete začine u njega staviti, najbolje je da odlučite sami s obzirom na vaše preferencije. U svakom slučaju, kad krenete u berbu oraha vodite računa da uz sebe imate gumenu rukavicu ili barem najlonsku vrećicu koju ćete navući na ruku kako se ne biste zaprljali. Isto vrijedi i kada ćete ih pripremati, odnosno rezati za pripremu likera. Također, imajte na umu kako vam za ovaj recept trebaju mladi zeleni orasi ispod čije se kore još nije formirala tvrda opna oraha.

image
Ramann/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

• 1 l rakije (najbolje komovice)
• 8 mladih zelenih oraha
• 400 g šećera
• 1 limun
• začini: kora cimeta, klinčići, đumbir i/ili nekoliko zrna kave

Priprema:

Za ovaj recept važno je odabrati veliku teglu sa širokim grlom kako bi vam u nju stali svi sastojci. Teglu prije upotrebe dobro operite i posušite.

Orahe i limun također dobro operite. Ako želite, neke orahe možete i prepoloviti, a limun narežite na kriške.

Ako ćete ga koristiti, đumbir očistite i narežite na manje komade (za ovu količinu bit će dovoljno da je dug 3 cm).

U pripremljenu teglu redom slažite šećer, zatim orahe, limun i odabrane začine pa na kraju sve zalijte rakijom i dobro zatvorite kako iz nje ne bi ishlapio alkohol. Teglu držite na direktnom suncu, a ako nemate terasu ili balkon, tada ju je dobro staviti na prozorsku dasku. Ostavite teglu na tom mjestu punih mjesec dana, a svaki tjedan je otvorite i promiješajte. Kako dani idu, tako će se i boja likera mijenjati i postajati sve tamnija. Kada prođe mjesec dana koliko je tegla sa svim sastojcima bila na suncu, vrijeme je da je procijedite. Pripremite bocu ili manje boce - operite ih i sterilizirajte u pećnici, te u njih uz pomoć sita prelijte čisti liker.

Čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

image

Na suncu ga, baš kao i druge likere, držite najmanje četiri tjedna

Vlado Kos/Cropix

Savjet više! Ako volite okus vanilije i malo slađa pića, tada na ovu količinu rakije i oraha možete dodati i dva vanilin šećera (20 g). Ako, pak, volite citrusne note, osim limuna, u liker možete dodati i naranču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:49