Jednostavno savršena

Jedini recept za Pavlovu tortu koji će vam ikad trebati. I uopće nije kompliciran

 Berislava Picek/Cropix
Volite li lagane deserte i jagode, tada je ovo torta koja će vas oboriti s nogu, ali i sve one koji će je kušati

Mislili ste da je Pavlova komplicirana i da tako jedan recept nikad nećete svladati, kao i da je bolje komad ove torte kupiti u slastičarnici? Niste baš u pravu. Mi smo je isprobali napraviti već nekoliko puta po ustupljenom receptu naše Slavice Šagolj, koji smo objavili i u novom broju magazina Dobra hrana, i moramo reći kako provjereno uspijeva! Naravno, treba joj se malo posvetiti jer priprema oduzima vrijeme, ali već nakon prvog zalogaja shvatit ćete da se trud itekako isplatio. A jednom kad u tome uspijete, poželjet ćete brzo napraviti reprizu, kao i svi oni koji su je imali prilike probati.

Ovaj recept, kako smo spomenuli, donosimo vam iz novog broja magazina Dobra hrana u kojemu smo se posvetili desertima s jajima. Pored Pavlove, donosimo vam i provjerene recepture za puslice, šnenokle, eier liker, šaumrole i stari recept za žumanjak sa šećerom. Uživajte u čitanju i pečenju!

Pavlova s kremom od vanilije

Za meringu:

  • 5 bjelanjaka sobne temperature
  • 250 g šećera
  • prstohvat soli
  • pola žlice alkoholnog octa
  • 1 žlica gustina

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 mahuna vanilije
  • 3 žlice gustina
  • 50 g omekšalog maslaca

Za dekoraciju:

  • 400 g jagoda
  • listići mente
  • svježe naribana korica limuna

Priprema:

Bjelanjke sobne temperature stavite u posudu za miksanje. Polako počnite miksati dok se bjelanjci dobro ne zapjene. Dodajte prstohvat soli te jednu po jednu žlicu šećera. Miksajte dok se šećer ne otopi, a meringa ne postane čvrsta i sjajna. Na samom kraju umiješajte alkoholni ocat i gustin.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje pa uz pomoć šestara ili zdjele nacrtajte krug promjera 22 cm. Meringu lagano stavljate unutar kruga te kuhačom oblikujte željeni oblik. U sredini ostavite udubljenje gdje će poslije biti krema. Stavite meringu u prethodno zagrijanu pećnicu na 110 °C i pecite oko 90 minuta. Tijekom pečenja ne otvarajte pećnicu. Kada je prošlo zadano vrijeme, pećnicu isključite, vrata pećnice malo otvorite i ostavite koru da se polako hladi u pećnici. Ohlađenu beze koru pažljivo odvojite od papira za pečenje te je prebacite na pladanj.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

U posudu za kuhanje ulijte mlijeko, dodajte jaja te promiješajte. Dodajte šećer, vanilin šećer, mahunu vanilije i gustin. Sve dobro promiješajte pjenjačom da nema grudica. Tada posudu stavite na laganu vatru i lagano zagrijavajte uz neprekidno miješanje. Smjesa će se lagano zgušnjavati. Kada se zgusne, kuhajte je još pet minuta. Skuhanu kremu prekrijte prozirnom folijom tako da dodiruje kremu kako se ne bi stvorila kožica te pustite da se ohladi. Omekšali maslac izmiksajte i dodajte u ohlađenu kremu. Miksajte dok krema ne postane svilenkasta.

Na pečenu meringu nanesite kremu pa ukrasite jagodama, listićima mente i svježe naribanom limunovom koricom.

image
Dobra hrana, proljeće 2023.

Ako slučajno još niste nabavili svoj primjerak magazina Dobra hrana, požurite dok je još na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:02