danas radimo Wähe

Jedna od najpoznatijih švicarskih slastica već se gotovo pet stoljeća priprema na isti način, a savršena je za hladne jesenske dane

Miris šljiva, prhko tijesto i nježna krema od jaja i vrhnja, to je Zwetschgenwähe, tradicionalna švicarska pita kojom se u mnogim domovima obilježava dolazak jeseni. Savršena je uz popodnevnu kavu ili kao lagani desert nakon ručka

Ako još niste probali švicarsku slasticu Zwetschgenwähe, jesen je pravi trenutak za to. U prijevodu s njemačkog jezika, naziv znači pita od šljiva, a u Švicarskoj je poznata i pod kraćim imenima Wähe ili Wäje (izgovara se veje). Riječ je o jednoj od najpoznatijih i najjednostavnijih slastica te zemlje, a može biti i slatka i slana.

Kolač s pričom dugom gotovo pet stoljeća

Prvi zapisi o Zwetschgenwäheu datiraju još iz 1556. godine. Tada je to bio skroman, seoski kolač koji se pekao kao znak dobrodošlice jeseni i sezoni zrelog voća. Smatra se da potječe iz središnjeg dijela Švicarske, s nizinskih područja, jer su upravo tamo domaćinstva imala pećnice u kojima se Wähe mogao peći.

image
Maleo Photography/Getty Images

Za pripremu su se koristile lokalne talijanske šljive poznate kao zwetschgen, po kojima je kolač i dobio ime. S vremenom je prešao i granice Švicarske, a Francuzi su mu dodali i svoj prepoznatljiv dodatak: žlicu crème fraîchea koja mu daje dodatnu punoću i nježnost.

Jednostavan koncept, beskrajne varijacije

U osnovi, Zwetschgenwähe je tart s prhkim tijestom na kojem se slaže voće, najčešće šljive, ali i marelice ili jabuke. Kod voćnih verzija važno je da se voće polaže u polovinama, gusto jedno do drugoga, tako da kolač nakon pečenja izgleda poput velikog cvijeta.

image
Sinarp2/Getty Images/istockphoto

Osim slatkih, s vremenom su nastale i slane verzije, jer se Wähe u švicarskim kućanstvima često pripremao petkom, danom kada se tradicionalno nije jelo meso. U tim slučajevima punjenje bi činili jednostavni sastojci poput sira, luka, slanine ili vrhnja, a sve se prelijevalo smjesom od jaja i mlijeka.

Bez obzira radi li se o slatkoj ili slanoj verziji, princip pripreme ostaje isti, nadjev se slaže izravno na tijesto, a zatim se prelije mješavinom mlijeka, vrhnja i jaja. Za voćne verzije dodaje se i šećer, dok slane varijante ostaju neutralne.

image
Saschanti/Getty Images/istockphoto

Danas je Zwetschgenwähe više od jednostavnog seoskog kolača, postao je simbol dolaska jeseni i slavlja sezonalnosti. Uz miris pečenih šljiva i toplo tijesto koje puca pod vilicom, lako je shvatiti zašto ovaj recept već stoljećima zauzima posebno mjesto u švicarskim kuharicama i srcima.

Zwetschgenwähe - švicarska pita od šljiva

Trebat će vam (za kalup promjera 28 cm)

Za tijesto:

200 g glatkog brašna

100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice

1 žlica šećera

prstohvat soli

1 žumanjak

2 do 3 žlice hladne vode

Za nadjev:

700 do 800 g zrelih šljiva

2 jaja

150 ml vrhnja za šlag

100 ml mlijeka

60 g šećera (po želji dodajte još ako su šljive kiselije)

1 vrećica vanilin šećera ili pola mahune vanilije

1 žlica krušnih mrvica ili mljevenih badema (za posip tijesta)

malo cimeta (po želji)

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac pa ga vrhovima prstiju utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjak i vodu, pa brzo zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Šljive prepolovite i izvadite koštice. Ako su vrlo sočne (pune soka), posušite ih papirnatim ručnikom.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i pažljivo ga prebacite u namašćen kalup za pitu. Rubove lagano podignite. Dno pospite krušnim mrvicama ili bademima, oni će upiti sokove šljiva i spriječiti da tijesto omekša.

Posložite polovice šljiva gusto jednu do druge, rezanom stranom prema gore, u koncentrične krugove dok ne popunite cijelu površinu. U zdjeli umutite jaja, dodajte vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer. Ako volite toplije note, dodajte i malo cimeta. Smjesu lagano prelijte preko šljiva, ne mora ih potpuno prekriti..

Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 40 do 45 minuta, dok se nadjev ne stegne, a rub tijesta lagano ne porumeni. Pitu pustite da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite je mlaku, uz žlicu tučenog vrhnja ili sladoled od vanilije.

image
Sandra Alkado/Getty Images

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 14:16