Ako još niste probali švicarsku slasticu Zwetschgenwähe, jesen je pravi trenutak za to. U prijevodu s njemačkog jezika, naziv znači pita od šljiva, a u Švicarskoj je poznata i pod kraćim imenima Wähe ili Wäje (izgovara se veje). Riječ je o jednoj od najpoznatijih i najjednostavnijih slastica te zemlje, a može biti i slatka i slana.
Kolač s pričom dugom gotovo pet stoljeća
Prvi zapisi o Zwetschgenwäheu datiraju još iz 1556. godine. Tada je to bio skroman, seoski kolač koji se pekao kao znak dobrodošlice jeseni i sezoni zrelog voća. Smatra se da potječe iz središnjeg dijela Švicarske, s nizinskih područja, jer su upravo tamo domaćinstva imala pećnice u kojima se Wähe mogao peći.
Za pripremu su se koristile lokalne talijanske šljive poznate kao zwetschgen, po kojima je kolač i dobio ime. S vremenom je prešao i granice Švicarske, a Francuzi su mu dodali i svoj prepoznatljiv dodatak: žlicu crème fraîchea koja mu daje dodatnu punoću i nježnost.
Jednostavan koncept, beskrajne varijacije
U osnovi, Zwetschgenwähe je tart s prhkim tijestom na kojem se slaže voće, najčešće šljive, ali i marelice ili jabuke. Kod voćnih verzija važno je da se voće polaže u polovinama, gusto jedno do drugoga, tako da kolač nakon pečenja izgleda poput velikog cvijeta.
Osim slatkih, s vremenom su nastale i slane verzije, jer se Wähe u švicarskim kućanstvima često pripremao petkom, danom kada se tradicionalno nije jelo meso. U tim slučajevima punjenje bi činili jednostavni sastojci poput sira, luka, slanine ili vrhnja, a sve se prelijevalo smjesom od jaja i mlijeka.
Bez obzira radi li se o slatkoj ili slanoj verziji, princip pripreme ostaje isti, nadjev se slaže izravno na tijesto, a zatim se prelije mješavinom mlijeka, vrhnja i jaja. Za voćne verzije dodaje se i šećer, dok slane varijante ostaju neutralne.
Danas je Zwetschgenwähe više od jednostavnog seoskog kolača, postao je simbol dolaska jeseni i slavlja sezonalnosti. Uz miris pečenih šljiva i toplo tijesto koje puca pod vilicom, lako je shvatiti zašto ovaj recept već stoljećima zauzima posebno mjesto u švicarskim kuharicama i srcima.
Zwetschgenwähe - švicarska pita od šljiva
Trebat će vam (za kalup promjera 28 cm)
Za tijesto:
200 g glatkog brašna
100 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
1 žlica šećera
prstohvat soli
1 žumanjak
2 do 3 žlice hladne vode
Za nadjev:
700 do 800 g zrelih šljiva
2 jaja
150 ml vrhnja za šlag
100 ml mlijeka
60 g šećera (po želji dodajte još ako su šljive kiselije)
1 vrećica vanilin šećera ili pola mahune vanilije
1 žlica krušnih mrvica ili mljevenih badema (za posip tijesta)
malo cimeta (po želji)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac pa ga vrhovima prstiju utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjak i vodu, pa brzo zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, zamotajte je u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Šljive prepolovite i izvadite koštice. Ako su vrlo sočne (pune soka), posušite ih papirnatim ručnikom.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i pažljivo ga prebacite u namašćen kalup za pitu. Rubove lagano podignite. Dno pospite krušnim mrvicama ili bademima, oni će upiti sokove šljiva i spriječiti da tijesto omekša.
Posložite polovice šljiva gusto jednu do druge, rezanom stranom prema gore, u koncentrične krugove dok ne popunite cijelu površinu. U zdjeli umutite jaja, dodajte vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer. Ako volite toplije note, dodajte i malo cimeta. Smjesu lagano prelijte preko šljiva, ne mora ih potpuno prekriti..
Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 40 do 45 minuta, dok se nadjev ne stegne, a rub tijesta lagano ne porumeni. Pitu pustite da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite je mlaku, uz žlicu tučenog vrhnja ili sladoled od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....