PROVJERENI RECEPT

Jednostavan recept Hrvoja Zirojevića za bakalar s njokima idealan je za one koji žele bez puno muke napraviti odličan blagdanski ručak

Poznati splitski chef jednostavno obožava bakalar. Petkom se radi njegovih jela od bakalara, kojih je na meniju uvijek barem pet ili šest, u Dvoru redovito okupi vjerna publika koja zna da će ih, uz već poznate klasike, vjerojatno iznenaditi i nekom novom kreacijom

Veliki meštar dalmatinske kužine, Hrvoje Zirojević, u ovih je pet ili šest godina splitski Dvor, otkako je kuhinja tog restorana pod njegovim ravnanjem, učinio važnim mjestom građanske kuhinje, u kojoj je vješto spajao tradiciju i vlastitu kreaciju.

image
Berislava Picek/Cropix

Dvor je u njegovu mandatu dvaput osvojio naslov najboljeg hrvatskog restorana tradicionalne kuhinje u izboru Dobrih restorana pa nije ni čudno što su njegova vrata ona na koja ćemo pokucati kada želimo napraviti neka od najboljih tradicionalnih jela.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovaj put pripremio otkrio nam je odličan recept za njoke s bakalarom i limunom. Jelo koje nas u ove hladne zimske dane podsjeća na najbolje ljetne okuse.

Njoki s bakalarom i limunom

Trebat će vam:

400 g mesa kuhanog bakalara

400 g luka

50 g češnjaka

20 g peršina

4 dl maslinova ulja

3 dl bijelog vina

1 dl vinskog octa

600 g krumpira

3 jaja

60 g svinjske masti

200 g oštrog brašna

1 limun

ružmarin

1 lovorov list

50 g maslaca

20 g soli

10 g papra

Priprema:

U posudu staviti kapulu narezanu na tanke listiće. Kada se malo zažutila, dodati češnjak i meso kuhanog bakalara. Prodinstati i podliti bijelim vinom i malo kvasine. Pustiti da kratko prokuha pa podliti vodom u kojoj se kuhao bakalar i malo riblje juhe. Dodati list lovora te pustiti da kuha 30 minuta. Posebno napraviti njoke. U gotov brujet dodati kuhane njoke, malo ružmarina, naribanu koricu limuna i malo maslaca. Kuhati lagano dok se umak ne poveže pa posuti svježim peršinom.

image
Berislava Picek/Cropix

Novi broj magazina Dobra hrana sada je u prodaji! Potražite ga na kioscima ili naručite putem Hanza Media web shopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. prosinac 2025 16:19