Veliki meštar dalmatinske kužine, Hrvoje Zirojević, u ovih je pet ili šest godina splitski Dvor, otkako je kuhinja tog restorana pod njegovim ravnanjem, učinio važnim mjestom građanske kuhinje, u kojoj je vješto spajao tradiciju i vlastitu kreaciju.
Dvor je u njegovu mandatu dvaput osvojio naslov najboljeg hrvatskog restorana tradicionalne kuhinje u izboru Dobrih restorana pa nije ni čudno što su njegova vrata ona na koja ćemo pokucati kada želimo napraviti neka od najboljih tradicionalnih jela.
Ovaj put pripremio otkrio nam je odličan recept za njoke s bakalarom i limunom. Jelo koje nas u ove hladne zimske dane podsjeća na najbolje ljetne okuse.
Njoki s bakalarom i limunom
Trebat će vam:
400 g mesa kuhanog bakalara
400 g luka
50 g češnjaka
20 g peršina
4 dl maslinova ulja
3 dl bijelog vina
1 dl vinskog octa
600 g krumpira
3 jaja
60 g svinjske masti
200 g oštrog brašna
1 limun
ružmarin
1 lovorov list
50 g maslaca
20 g soli
10 g papra
Priprema:
U posudu staviti kapulu narezanu na tanke listiće. Kada se malo zažutila, dodati češnjak i meso kuhanog bakalara. Prodinstati i podliti bijelim vinom i malo kvasine. Pustiti da kratko prokuha pa podliti vodom u kojoj se kuhao bakalar i malo riblje juhe. Dodati list lovora te pustiti da kuha 30 minuta. Posebno napraviti njoke. U gotov brujet dodati kuhane njoke, malo ružmarina, naribanu koricu limuna i malo maslaca. Kuhati lagano dok se umak ne poveže pa posuti svježim peršinom.
Novi broj magazina Dobra hrana sada je u prodaji! Potražite ga na kioscima ili naručite putem Hanza Media web shopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....