Trebat će vam:
4 jaja
200 ml mlijeka
130 g glatkog brašna
1 vanilin šećer
prstohvat soli
20 g šećera
30 g maslaca (za pečenje)
grožđice (po želji, namočene u rum ili vodu)
šećer u prahu za posipanje
Dodatno: džem od šljiva, jabuka ili marelica
Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U većoj zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko, brašno, vanilin šećer i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ako koristite grožđice, sada ih možete umiješati. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrst snijeg, dodajući postupno šećer. Snijeg lagano umiješajte u smjesu sa žumanjcima, pazeći da zadržite prozračnost. U velikoj tavi (idealno neprianjajućoj) zagrijte dio maslaca. Ulijte smjesu i pecite na laganoj do srednje jakoj vatri nekoliko minuta, dok donja strana ne poprimi zlatnosmeđu boju, a gornji dio se počne stvrdnjavati. Kad je dovoljno čvrsta, pažljivo okrenite smjesu pomoću lopatice ili je prerežite na četvrtine i preokrenite dio po dio. Nastavite peći još nekoliko minuta, a zatim pomoću kuhinjske lopatice natrgajte smjesu na komade veličine zalogaja. Dodajte još malo maslaca i kratko prepecite komade sa svih strana da dobiju hrskave rubove. Poslužite toplo, posuto šećerom u prahu i uz dodatak džema po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....