KAD STE ZADNJI PUT...

Jednostavniji je za pripremu od palačinka, a svi ga vole, evo kako se radi carski drobljenac

 Instamatics/Getty Images/istockphoto
Umjesto da sat vremena stojite za štednjakom, sastojke za palačinke pomiješajte u posudi pa napravite slavni kaiserschmarrn
Umjesto da sat vremena stojite za štednjakom, sastojke za palačinke pomiješajte u posudi pa napravite slavni kaiserschmarrn

Trebat će vam:

4 jaja

200 ml mlijeka

130 g glatkog brašna

1 vanilin šećer

prstohvat soli

20 g šećera

30 g maslaca (za pečenje)

grožđice (po želji, namočene u rum ili vodu)

šećer u prahu za posipanje

Dodatno: džem od šljiva, jabuka ili marelica

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U većoj zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko, brašno, vanilin šećer i prstohvat soli. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ako koristite grožđice, sada ih možete umiješati. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrst snijeg, dodajući postupno šećer. Snijeg lagano umiješajte u smjesu sa žumanjcima, pazeći da zadržite prozračnost. U velikoj tavi (idealno neprianjajućoj) zagrijte dio maslaca. Ulijte smjesu i pecite na laganoj do srednje jakoj vatri nekoliko minuta, dok donja strana ne poprimi zlatnosmeđu boju, a gornji dio se počne stvrdnjavati. Kad je dovoljno čvrsta, pažljivo okrenite smjesu pomoću lopatice ili je prerežite na četvrtine i preokrenite dio po dio. Nastavite peći još nekoliko minuta, a zatim pomoću kuhinjske lopatice natrgajte smjesu na komade veličine zalogaja. Dodajte još malo maslaca i kratko prepecite komade sa svih strana da dobiju hrskave rubove. Poslužite toplo, posuto šećerom u prahu i uz dodatak džema po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 20:53