Bez kora

Jeftino, brzo i fino: Pita po ovom starom receptu popularna je u Hercegovini, jasno je i zašto

Osim što na nju nećete potrošiti mnogo novca i brzo ćete je smotati, ukusna je, a možete je jesti toplu i hladnu

Nema puno onih koji ne vole pitu, pogotovo ako je sa sirom. No dok ste za savijaču sa sirom, pa i gužvaru vjerojatno već čuli, za ovu - vrlo popularnu u Hercegovini - možda još i niste. Naime, interna anketa među poznanicima, pa čak i poznavateljima tradicionalnih recepata i ljubiteljima kuhanja, pokazala je kako tek rijetki znaju što je kureljača ili, kako je neki nazivaju - lijena pita.

Riječ je o piti po starom receptu koja se radi tako da se svi sastojci zajedno pomiješaju, a potom se dobiveno tijesto oblikuje u tanki valjak (kao za njoke, samo što ih nećete rezati) i potom slaže u okruglu posudu za pečenje u oblik zvrka ili spirale.

Ono što je mnoge koji su je pripremali već na prvu oduševilo jest činjenica da vam za ovu pitu ne trebaju kore, pa samim tim i košta manje, a brže je i gotova. Ništa manje važno za dodati nije ni to da je ukusna topla, ali i hladna. No, najbolje je da provjerite sami. U nastavku vam donosimo recept i podsjećamo da s preostalim korama u hladnjaku još uvijek možete napraviti i gužvaru po ovom receptu.

KURELJAČA (HERCEGOVAČKA LIJENA PITA)

Trebat će vam:

4 veća krumpira (oko 500 g)
2 jaja
200 g maslaca
2 jušne žlice kiselog vrhnja (oko 120 g)
150-200 g svježeg sira
100 g slanog sira
250-300 g brašna
sol po ukusu
2 dcl vode

Priprema:

Maslac, jaja i sir za ovaj recept ostavite na sobnoj temperaturi (evo što to zapravo znači i zašto je važno).

Krumpir operite, ogulite pa narežite na ploške i stavite kuhati u zasoljenu vatru. Za to vrijeme rastopite maslac, ali pazite da ne izgori.

Kad je krumpir kuhan, vodu ocijedite, a krumpir zgnječite pa mu dodajte druge sastojke - prvo jaja koja ste prethodno razbili u drugoj posudi da provjerite jesu li ispravna, zatim sireve i vrhnje, a na kraju malo po malo i brašno kako biste bili sigurni da je tijesto željene čvrstoće.

Pećnicu zagrijte na 220 ºC.

Namastite okrugli lim za pečenje s dijelom rastopljenog maslaca, a zatim tijesto prerežite na 5, 6 dijelova, oblikujte kugle i krenite svaku valjati u uske valjke, kao za njoke, ali ga nemojte rezati. Tako izvaljano tijesto slažite ukrug kao zvrk od sredine prema vanjskim stijenkama posude. Kad ste složili kureljaču premažite je ili prelijte s preostalim rastopljenim maslacem i stavite peći na temperaturu od 200 ºC dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Pred kraj pečenja zakuhajte vodu u kuhalu ili na štednjaku, pa prelijte preko pite i vratite u pećnicu na još 2, 3 minute.

Servirajte uz domaći sir s vrhnjem i sezonskom salatom.

U nastavku možete pogledati kako to radi jedna od korisnica s najvećim brojem pregleda za ovaj recept na YouTubeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 10:03