NAUČI NEŠTO NOVO

Jeste li ikad marinirali žumanjke u soji? Eto ideje za vikend projekt i poslužite s rižom

 Tomislav Kristo/Cropix
Žumanjci u soji plutaju na površini zbog slanosti umaka pa ih preokrećite, a što ih dulje držite u njemu, to će preuzeti više okusa

Za žumanjke u umaku od soje:

žumanjci
umak od soje

Razbijte ohlađena jaja i odvojite žumanjke. Stavite ih u čistu posudu i prelijte umakom od soje tako da ih prekrije. Nemojte se iznenaditi, žumanjci će u soji plutati. Prekrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje tekućinu. Svaka dva dana oprezno dignite foliju i preokrenite jaja kako bi se i njihova druga strana marinirala. Ako držite žumanjke u soji samo 24 sata, konzumirajte ih odmah. Što dulje stoje u soji, to će žumanjak biti tvrđi. Marinirani žumanjci mogu stajati mjesec dana u hladnjaku.

Za žumanjke s basmati rižom:

3 žumanjka marinirana u soji
80 g basmati riže
6 sjemenki korijandera
30 ml sezamova ulja
250 ml tople vode
10 ml umaka od soje
pola mladog luka
četvrt lista nori algi
prstohvat soli
prstohvat crnog sezama

Basmati rižu ispirite pod hladnom vodom sve dok voda ne bude potpuno prozirna. Zatim rižu ocijedite te rasporedite po kuhinjskoj krpi u ujednačenom sloju da se potpuno osuši. U loncu zagrijte 20 ml sezamova ulja i zapržite sjemenke korijandera, dodajte rižu te posolite. Rižu kratko zapržite i prelijte toplom vodom. Čim riža zakuha, poklopite i maknite sa strane te pričekajte 20 minuta. Nakon toga riža bi trebala popiti svu vodu i biti spremna. Stavite rižu u zdjelicu. Mladi luk narežite na kolutiće, a nori algu izdrobite i rasporedite ih po riži. Dodajte tri žumanjka koje ste prethodno tjedan dana marinirali u umaku od soje. Crni sezam tostirajte kratko na suhoj tavici i posipajte po žumanjcima. Jelo na kraju doradite s malo sezamova ulja i umaka od soje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:29