DANAS KUHAM

Jeste li ikad probali rižoto s bučom, gorušicom i cikorijom koje u veljači ima u izobilju?

 Berislava Picek/
Neda Batinić je u sklopu svoje teme posvećenoj gorkoj hrani pripremila zimski rižoto

2 žlice ulja
1 veći luk
400 g carnaroli riže
300 ml bijelog vina
1,5 l povrtnog temeljca
300 g pečene buče
50 g maslaca
150 g ribanog sira (parmezan, grana padano)
3 cikorije
sol i papar
4 žlice maslaca
200 ml narančinog soka
1,5 žlica gorušice u zrnu

Narezanu buču ispecite u pećnici uz dodatak maslinova ulja da bude spremna za ubaciti u rižoto. Zakuhajte litru i pol povrtnog temeljca. U dubokoj tavi zagrijte ulje i kratko popržite luk. Dodajte rižu i dobro promiješajte pa pustite da se riža malo poprži dok ne počne puštati miris. Zalijte bijelim vinom. Miješajte dok ne ispari sav alkohol, a zatim postepeno podlijevajte rižu temeljcem. Miješajte rižu i kada temeljac ispari, dodajte ga još sve dok riža malo ne omekša. Dodajte pečenu buču i nastavite miješati i podlijevati sve dok rižoto ne postane kremast i dok ne potrošite temeljac. Cikorije očistite od vanjskih listova i razrežite na četvrtine, posolite i popaprite. U drugoj tavi zagrijte četiri žlice maslaca, ubacite gorušicu i sok od naranče. Posložite komade cikorije tako da budu u soku i poklopite tavu. Na srednje jakoj vatri pustite da se sok krčka dok cikorija ne omekša. Izvadite omekšalu cikoriju, izrežite srčiku odnosno gorku i čvrstu sredinu svake četvrtine cikorije pa vratite listove u tavu. Nastavite pirjati na jačoj vatri sve dok se sok ne reducira, a gorušica i cikorija ne karameliziraju. Tada maknite s vatre i stavite sa strane. Pred kraj pripreme rižota ubacite naribani sir i maslac te žustro miješajte da se dobro rasporede. Poslužite gotovi rižoto s dodatkom karamelizirane cikorije i gorušice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:49