KUHAJ BOLJE

Jeste li probali palentu napraviti na ovaj način? Mogla bi se svidjeti i onima koji je inače izbjegavaju

Palenta pripremljena na ovaj način mogla bi preobratiti čak i one koji je ne vole

Jednostavna palenta kuhana u temeljcu, s kockicom maslaca, ribanim sirom, poslužena uz pirjano povrće ili dobar gulaš, jedan je od naših omiljenih comfort food odabira. Kremasta, jednostavna za pripremu i punog okusa, čest je odabir za prilog, a vrlo lako može postati i glavno jelo. Pa ipak, palentu iz nekog razloga još uvijek ubrajamo među namirnice koje mnogi ne vole. Možda je do zrnate teksture, a možda do intenzivnog okusa, ali kada je poslužimo ekipi, prilično često se susrećemo s izjavama poput: "Može li bilo koji prilog umjesto palente".

SVE O PALENTI MOŽETE SAZNATI OVDJE

image
Tomislav Kristo/Cropix

Upravo zato, danas vam donosimo trik pomoću kojeg će priprema biti još lakša, a palenta na ovaj način iz zdjele bi mogla nestati prije nego što mislite. Naime, obično je pripremamo na štednjaku, miješajući i do sat vremena (kada ne koristimo instant varijantu) čekamo da postane kremozna i slasna, ali ono što do sada nismo znali i što jedva čekamo isprobati jest priprema palente u pećnici.

image
Berislava Picek/Cropix

Sve što vam treba je posuda za pečenje, ulje kojim ćete je premazati, voda ili temeljac, palenta, maslac i sol. Sve dobro pomiješajte, prekrijte i pecite oko 40-ak minuta do sat vremena. Promiješajte svakih 12 minuta dok ne upije svu tekućinu i postane kremasta, a zatim je začinite dodacima kao što su komad mesa, povrća ili ribe. Iako palenta pripremljena na ovaj način ne može biti kremasta kao ona skuhana na štednjaku, bit će jednako ukusna i - ono najbolje - jednostavnija za pripremu. Hrskava korica na površini samo je dodatan plus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:18