RAJČICE I NA SLATKO

Obožavamo cheesecake, ali ovih dana preskačemo klasične voćne umake i radimo ovaj iznenađujuće dobar

Marko Gržin iz Lovrana svojevremeno nam je otkrio predobar recept za cheesecake s umakom od rajčice

Kraj je sezone rajčica i slatke, crvene i žute plodove želimo iskoristiti u potpunosti. Zadnji je čas da napravimo šalšu, kečap ili jednostavan gusti umak i spakiramo ga u teglice za ostatak godine. No, osim u slanim jelima, u rajčicama i krajem ove sezone uživamo i u slatkoj varijanti.

Recept za kremasti cheesecake s rajčicama svojevremeno nam je otkrio lovranski šaptač rajčicama Marko Gržin i toliko nam se svidio da mu se vraćamo svake godine kada na red dolazi priprema čistog umaka od zadnjih slatkih rajčica.

image
Marko Miscevic/Cropix/

U nastavku donosimo njegov recept i svakako savjetujemo da slasticu napravite dan ranije kako bi kreme imale vremena stisnuti se i kako biste cheesecake na kraju lakše i rezali.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Za podlogu će vam trebati:
500 g keksi
100 g maslaca
2 žlice šećera
Prvi sloj:
4 jaja
sok 1 limuna
3 žlice šećera
500 g krem sira
Drugi sloj:
400 g kiselog vrhnja 12%
1 vrećica vanilin šećera
3 žlice šećera
Džem od rajčice:
jedna teglica umaka od crvenih rajčica
4 žlice dark muscovado šećera
1 mahuna vanilije

Priprema:
Kekse usitnite i u njih dodajte 2 žlice šećera i maslac na sobnoj temperaturi i dobro promiješajte. Smjesu stavite u kalup za torte i pritisnite kako bi se ravnomjerno rasporedilo. Stavite u pećnicu koja je prethodno zagrijana na 200 stupnjeva na 5 min. Zatim smanjite temperaturu na 170 stupnjeva i nastavite peći još 3 minute. Izvadite i pustite da se ohladi 10 minuta. Za prvi sloj dobro izmiksajte krem sir, jaja, limunov sok i šećer dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Zatim smjesu stavite preko podloge od keksa i ubacite u pećnicu na 170 stupnjeva na 20 min. Kada je gotovo izvadite i pustite da se ohladi oko 10 minuta. Drugi sloj napravite tako da kiselo vrhnje, vanilijin šećer i šećer dobro izmiksate i prelijete preko prvog sloja. Sve zajedno vratite u ugašenu, ali još uvijek toplu pećnicu na 35 minuta. Nakon toga pustite da se sve ohladi i stavite na hlađenje u hladnjak.
Za džem čistu salsu bez drugih dodataka stavite na tavu te u nju dodajte šećer i vaniliju i sve zajedno miješajte dok se šećer ne otopi te se postigne željena gustoća. Najbolje bi bilo da smjesa ostane još malo tekuća da se može preliti preko serviranog komada cheesecakea.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:37