KAKAV HIT!

Još uvijek nam nije dosta slatkog, ovu tiramisu roladu radimo za novogodišnji tulum, imamo i nekoliko dobrih savjeta

Mladi slastičar Marko Josipović, koji trenutno živi i radi u Londonu, s nama je podijelio recept i nekoliko korisnih savjeta

Nakon božićne gozbe, purice, mlinaca, makovnjače i orahnjače, vrijeme je za planiranje novogodišnjeg slavlja. Na stolu će se obavezno naći slasno pečenje, dok smo za deserte odabrali kiflice s lješnjakom Janje Benić, recept za koje možete pronaći ovdje, te kremastu tiramisu roladu recept za koju je s nama podijelio mladi slastičar Marko Josipović, poznatiji kao Marko Bakes.

Marka smo uhvatili pri kratkom posjetu svojoj obitelji u Zagrebu, prije povratka u Englesku, točnije London, gdje trenutno živi i radi kao slastičar. Osim recepta, talentirani Marko s nama je podijelio i nekoliko korisnih savjeta kako da nam svaka rolada uvijek ispadne baš kako treba.

"Najvažnije je imati dobar recept i pažljivo ga pratiti. Drugo, kod pripreme svake rolade, važno je da biskvit ne pukne, ali i da ostane prozračan i lagan. S druge strane, mora imati dovoljno jaja, kako bi zadržao strukturu i kako bi se njime lakše baratalo. Da biste ga što lakše oblikovali, kada se biskvit ispeče, izvadite ga na čisti papir za pečenje koji ste posipali šećerom u prahu. Papir za pečenje stavite na čistu mokru krpu. Čim se biskvit ispeče, prebacite ga na taj pripremljeni papir i odmah ga zarolajte. Tako će biskvit ‘zapamtiti‘ oblik i bit će lakše njime upravljati", objasnio nam je Marko pripremu samog biskvita.

image
Marko Josipović/Marko Bakes/

Kada je u pitanju krema, dodao je, važno je da bude dovoljno čvrsta kako bi ostala na mjestu.

"Iskreno, imao sam i ja s time problema u prošlosti. Mislim da je važno da se koristi krema na bazi maslaca, neki dobar buttercream ili slastičarska, ali malo čvršća krema. Kad se zarola, važno je da krema ostane na mjestu i da ne curi van. Kod svega toga bitno je i da imate mjesta u hladnjaku kako bi se dobro stisla", savjetovao nam je Marko i dodao kako on na vrh rolade najviše voli staviti klasičnu čokoladnu glazuru, što mu se i čini kao najbolja opcija.

Recept za tiramisu roladu potražite u nastavku.

Za biskvit će vam trebati:

5 jaja

100 g šećera

1 žličica ekstrakta vanilije

75 g otopljenog maslaca sobne temperature

100 g brašna

25 g škrobnog brašna

Šećer u prahu

Za kremu:

150 ml slatkog vrhnja

130 g mascarpone sira

75 ml amaretta ili Marsala vina

2 žlice šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

Za mješavinu od kave:

100 ml vrele vode

1 žlica instant kave

75 ml alkohola po želji (amaretto, Marsala vino...)

Za glazuru:

30 g maslaca

150 ml slatkog vrhnja

100 g tamne čokolade

1 žlica meda

1 žlica mlijeka

Za dekoraciju:

čokolada

Priprema:

Biskvit napravite tako da najprije odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg, a dok ih miksate, postepeno dodajte 50 grama šećera. Ostatak šećera dodajte žumanjcima i miksajte dok ne postanu pjenasti. Žumanjke i ekstrakt vanilije dodajte bjelanjcima i pomiješajte. Dodajte otopljeni maslac pa sve zajedno povežite. Dodajte prosijano brašno i škrobno brašno. Pomiješajte silikonskom špatulom. Posudu za pečenje premažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Smjesu ulijte u posudu za pečenje. Pecite 15 minuta. Kada biskvit izvadite iz pećnice, prebacite ga na papir za pečenje koji ste posipali šećerom u prahu i stavili na mokru krpu. Odmah zarolajte. Pustite da tako stoji i ohladi se. Za to vrijeme napravite kremu. U posudu ulijte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu. Dodajte mascarpone i umiješajte. Dodajte alkohol po želji, šećer u prahu i vaniliju. Dobro promiješajte i ohladite. Zatim skuhajte kavu od vrele vode i instant kave, dodajte i alkohol po želji. Kada odmotate biskvit, premažite ga dobivenom tekućinom. Iskoristite sve što ste skuhali kako bi biskvit bio što sočniji pa ga ponovno zarolajte. Glazuru napravite tako da maslac, slatko vrhnje i čokoladu stavite u posudu i zagrijavate na laganoj vatri. Lagano miješajte dok se čokolada ne otopi. Maknite s vatre i dodajte med te mlijeko. Kada krenete sastavljati roladu, najprije biskvit premažite kremom, zarolajte, a zatim prelijte glazurom. Pustite da se kratko ohladi, ukrasite i ponovno stavite na hlađenje na barem 30 minuta. Poslužite.

Dodatan savjet!

Ako želite, alkohol u potpunosti možete izbaciti u recepta i koristiti samo kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:13