Juha od bijeloga graha

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 3 žlice maslinova ulja
  • 300 g krupnoga bijeloga graha
  • dvije žute mrkve
  • pola glavice celera
  • glavica luka
  • jedan krumpir
  • 3 češnja češnjaka
  • dvije žlice kiselog vrhnja
  • vezica svježeg kopra

Priprema

1. korak

Močite suhi grah najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. U velikom loncu zagrijte ulje pa na njemu zapecite sitno nasjeckani luk. Kad uvene, dodajte i češnjak, a nakon nekoliko minuta mrkvu, krumpir i celer izrezane na kockice.

2. korak

Promiješajte i pustite neka se lagano zapeku. Dodajte grah pa ga podlijte vodom ili, još bolje, laganim temeljcem ako ga imate (oko 1 l). Kad zakipi, smanjite vatru pa kuhajte dok grah sasvim ne omekša. (Vrijeme kuhanja može jako varirati, ovisno o vrsti graha, od pola sata do sat vremena).

3. korak

Posolite tek kada je grah sasvim kuhan. Obilno začinite koprom i po želji dodajte malo ljute paprike. Juhu možete izmiksati do glatke kreme ili ostavite zrna graha cijela. Po želji servirajte s kiselim vrhnjem.

4. korak

Savjet: Bez obzira jeste li se odlučili za krem juhu ili rustikalniju varijantu, imajte na umu da je ova juha dobra topla i hladna. Odlično će joj pristajati i nekoliko kapi maslinova ulja s ljutom paprikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 14:25