Juha od kopra i krastavaca

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 25 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 4 srednje velika krastavca
  • 7 dcl vode
  • 1 veći luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 krumpir
  • šalica nasjeckanog kopra
  • 1 dcl kiselog vrhnja
  • sok pola limuna
  • šaka mente
  • papar u zrnu
  • sol
  • maslinovo ulje

Priprema

1. korak

Ogulite krastavce, prepolovite ih i žličicom izdubite sjemenke. Narežite ih na deblje polumjesece i stavite na stranu.

2. korak

Nasjeckajte luk na sitno i pirjajte na maslinovu ulju u većoj posudi. Kad se luk lagano zažuti ubacite sjeckani češnjak, krumpir narezan na kockice, krastavce i svježu mentu.

3. korak

Sve još malo pirjajte na laganoj vatri i dodajte sol i papar po želji.

4. korak

Nakon nekoliko minuta ulijte vodu i kuhajte dok krumpiri ne omekšaju. Maknite s vatre, dodajte nasjeckani kopar i limunov sok. Sve prebacite u blender ili usitnite štapnim mikserom.

5. korak

Pred kraj umiješajte kiselo vrhnnje te ukrasite prženim komadićima kruha i grubo sjeckanim koprom.

6. korak

Savjet: Ako juhu želite poslužiti hladnu, kuhajte je bez krumpira i stavite je na hlađenje nekoliko sati. Umjesto kiselog vrhnja možete umiješati i jogurt. Takvoj laganijoj varijanti ne treba limunov sok jer će jogurt dati dovoljno kiselosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 00:05