MRZLO LJETO 2023.

Kad savladate osnovni recept za sladoled od vanilije, samo vam je nebo granica!

Donosimo recept za jednostavnu pripremu u aparatu, ali i bez korištenja aparata za sladoled

Vanilija je svakako jedan od onih okusa sladoleda oko kojeg se znaju lomiti koplja: ako je pripremljena od kvalitetnih sastojaka i kremasta, najbolja je stvar na svijetu. Ako je pak tek popratni okus ubačen tek toliko da se popuni kutija sladoleda, bazična i obična, zna biti doista bezukusan sladoled.

Kako biste tome doskočili, najbolje je uzeti stvar u svoje ruke i spremiti je po svom guštu. U nastavku donosimo preporuku naše suradnice Slavice Šagolj koja je sladoled od vanilije spremila pomoću aparata za sladoled, ali i bez njega, tako da možete odabrati što vam bolje odgovara.

Prije nego svoju vaniliju smrznete, uvijek u nju možete dodati razne začine, komade voća poput borovnica i brojne druge sastojke. Želite li nastaviti isprobavati različite okuse sladoleda, na poveznici potražite druge provjerene recepte.

image
Berislava Picek/Cropix

PRIPREMA SLADOLEDA OD VANILIJE U APARATU ZA SLADOLED
250 ml punomasnog mlijeka
250 ml slatkog vrhnja za šlag
5 žumanjaka
100 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije

U posudu za kuhanje ulijte mlijeko i vrhnje za šlag te zagrijte na laganoj vatri. Nikako ne smije proključati. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. U posebnoj zdjeli pjenjačom ili mikserom izmiješajte pjenasto jaja i šećer. Ulijte u mješavinu jaja i šećera mlako mlijeko u tankom mlazu, i to uz neprestano miješanje. Kada sve sastojke sjedinite, vratite ih u posudu za kuhanje te zagrijte sve sastojke, no nije poželjno da kuhaju. Dodajte ekstrakt vanilije. Vruću smjesu maknite s vatre i pustite da se dobro ohladi. Ako ste u žurbi, u veliku zdjelu stavite led, a na nju posudu te ćete tako ubrzati hlađenje. Svakako povremeno promiješajte. Ohlađenu smjesu ulijte u aparat za sladoled i dalje postupajte prema uputama za vaš stroj.

image
Kuppa_rock/Getty Images/istockphoto

PRIPREMA SLADOLEDA OD VANILIJE BEZ APARATA ZA SLADOLED
250 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
350 ml slatkog vrhnja
1 žlica ekstrakta vanilije

U posudu ulijte slatko vrhnje i lagano ga zapjenite pjenjačom, dodajte malo-pomalo zaslađeno kondenzirano mlijeko i ekstrakt vanilije. Sjedinite sve sastojke. U posudu, koja smije ići u zamrzivač, ulijte smjesu i zamrznite. Kako kondenzirano mlijeko nema velik udjel vode, nema bojazni od stvaranja velikih kristalića kao kada je u pitanju obično mlijeko. Stoga kada posudu stavite u zamrzivač, nije potrebno dodatno miješanje prilikom hlađenja.


Ovaj i brojne druge recepte za sladolede, slastice i razna ukusna jela pronađite u novom broju magazina Dobra hrana, uz koji svim čitateljima darujemo i Quick and Easy Kotanyi začinske mješavine!

image

Dobra hrana 6/2023

Fotografija Berislava Picek/Cropix, Naslovnica Vesna Veselić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:15