ZA POD ZUB

Kad vam se jede Schwarzwald torta, ali nemate vremena ni volje sastavljati je, poslužite se ovim receptom

 Lidija Lončarić/
Spojila sam sočan čokoladni biskvit s kiselkastim ukuhanim višnjama i žlicom slatkog tučenog vrhnja

Nedavno sam isprobala stvarno dobru slasticu inspiriranu popularnom Schwarzwald tortom i dugo nisam mogla prestati razmišljati o njoj. Toliko dugo da sam na kraju odlučila zasukati rukave i smućkati čokoladu s višnjama i šlagom pa proglasiti to dekonstrukcijom švarcvaldice ili, ako baš hoćete, Švarcvaldicom za siromašne.

Na kraju je nastao ovaj čokoladni biskvit koji sam poslužila s tučenim vrhnjem i ukuhanim višnjama i još sam jednom uspjela iznenaditi samu sebe koliko mi nekad uspiju čak i deserti.

image
Lidija Lončarić/

Svakako bih dodala kako biskvit, osim sirupom od višanja, natopiti možete alkoholom po želji, posebno ako u smočnici imate neki dobar liker od višanja, ali poslužit će i rum ili amaretto (veliki sam fan). U slučaju da ste ovih dana imali više sreće od mene i uspjeli naići na pakiranje trešanja, vrlo lako ih možete upotrijebiti umjesto višanja.

Dobra ideja bit će ubaciti ih u pećnicu s malo maslaca, limunova soka i šećera, ispeći ih i potom ih dodati smjesi za biskvit. Sve skupa bit će još sočnije, a preskočiti možete i ukuhavanje voća. Meni su u ovoj kombinaciji, zbog posebne kiseline, draže višnje, ali poznajem puno ljudi koji bi danas za kilogram trešanja bez problema dali i 20 eura, pa tko sam ja da im uskraćujem uživanje u omiljenoj voćki.Ako ste fan kombinacije čokolade i višanja (ili trešanja), svakako isprobajte, čak i biskvit sam za sebe bit će dobra opcija, a u tom ga slučaju možete peći i nešto kraće, kako bi u sredini ostao još sočniji.

image
Lidija Lončarić/

Čokoladni biskvit s višnjama (ili trešnjama):

2 jaja

100 g šećera

1 žličica vanilije

3 žlice ulja

85 g tamne čokolade

60 g kakaa u prahu

120 g vruće vode

170 g brašna

2 žličice praška za pecivo

sol

višnje ili trešnje (očišćene, smrznute ili svježe)

Dodatno:

još višanja ili trešanja

2 žlice šećera

1 žlica gustina

slatko tučeno vrhnje

šećer u prahu po potrebi

Priprema:

Pećnicu najprije zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjeli miksajte jaja, šećer i vaniliju, kad se zapjene, dodajte ulje. U mikrovalnoj ili na pari otopite čokoladu. Vodu zagrijte do vrenja i u nju dodajte kakao u prahu pa sve dobro pomiješajte. Vodi dodajte otopljenu čokoladu. Pustite da se malo ohladi, a zatim dodajte jajima i sjedinite sve zajedno. Na kraju umiješajte brašno, sol i prašak za pecivo, pomiješajte i izlijte u kalup koji ste premazali maslacem i obložili papirom za pečenje. Na kraju po smjesi pobacajte višnje. Pecite 30 do 40 minuta. Za to vrijeme ostatak višanja stavite u posudu, dodajte dvije žlice šećera i kuhajte dok ne postane gušće. Dio sirupa odvojite. Dodajte gustin i kuhajte dok ne dobijete ljepljivi umak. Maknite s vatre. Istucite i slatko vrhnje u koje ste, po potrebi, dodali šećer u prahu. Kad je kolač gotov, prelijte ga sirupom koji ste sačuvali, ohladite ga, a zatim poslužite uz ukuhane višnje i slatko tučeno vrhnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:46