ZA POD ZUB

Kada kupite previše kiselih mandarina, napravite ove sočne, hrskave izvana, meke iznutra muffine s makom

Gdje su nestali slatki muffini? Evo ih, i to u kombinaciji s limunom, makom, mandarinama i malo alkohola

Sjećate se kako su se prije 10-ak godina na svakom rođendanu i barem malo važnijoj proslavi posluživali muffini i prvi nestajali s tanjura? A tek kada smo otkrili da mogu biti i slani? Pa to je bila prava mala revolucija u našim kuhinjama!

U posljednje vrijeme razmišljam upravo o tome gdje su nestali muffini i zašto ih više nitko ne radi. Praktični su, jednostavni za pripremu, u njih se može upakirati baš sve što pronađete u hladnjaku, a opet, ljudi kao da su zaboravili da postoje. Upravo zato, nakon prošlotjednih slanih, ovog puta donosim recept za slatke muffine, i to prave zimske.

image
Lidija Lončarić/

Mak i limun, dobro znamo, sjajan su par, a kada se ovi kolačići umoče u gusti, ljepljivi sirup od mandarine i amaretta, cijela stvar postaje još malo bolja. Od ove smjese možete napraviti i madeleines kolačiće ili ih oblikovati na drugačiji način, ali bilo bi dobro da ostanu veličine jednog do dva zalogaja kako bi bili što jednostavniji za konzumaciju. Odlični su za zasladiti se vikendom, usred radnog dana ili kada kupite kilogram kiselih mandarina i ne znate kako ih drugačije iskoristiti osim u dobrom kolaču. Neka ovo bude vaš odabir!

image
Lidija Lončarić/

Trebat će vam:

2 jaja

100 g smeđeg šećera

120 g otopljenog maslaca

100 ml mlijeka

20 g maka

275 g brašna

5 g praška za pecivo

1 žličica ekstrakta vanilije

limunova korica

80 ml limunova soka

listići badema

prstohvat soli

Za preljev:

100 ml soka od mandarine

10 ml amaretta

100 g šećera

Priprema:

U posudu stavite jaja i šećer i dobro ih izmiksajte. Dodajte limunov sok, otopljeni maslac, mlijeko i vaniliju pa miksajte još kratko. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, sol, mak i koricu jednog limuna. Povežite u gustu smjesu. Stavite u kalup za muffine koji ste obložili košaricama, pospite listićima badema i pecite na 180 stupnjeva Celzijevih 15 do 20 minuta. Dok se muffini peku, napravite sirup. U posudu stavite sok od mandarine, amaretto i šećer. Kuhajte dok ne dobijete gusti sirup. Prebacite u dublju posudicu. Kada su muffini gotovi, kratko ih ohladite pa ih umačite u sirup donjim dijelom, a gornji dio premažite sirupom. Pustite da se dobro natope i postanu sočni. Poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:52