Prije otprilike 25 godina otkrila sam buhtlu sa sirom iz pekare koja se nalazila na putu od škole do kuće mog djeda i do danas tu buhtlu, baš takvu i tada, pamtim kao jedan od najboljih pekarskih proizvoda u životu. Sada mi je jasno da, sa znanjem koje imam o kuhanju i pečenju, sa svim dostupnim zanatskim pekarnicama i pekarstvom na visokoj razini, ta buhtla nije bila ništa posebno, ali grijala me u hladnim jesenskim i zimskim jutrima i tješila kada bih se iz škole vraćala s ocjenom manjom od čiste petice.
Često je se sjetim, nedavno sam je čak i ponovno kupila na toj istoj adresi, ali okus jednostavno nije bio ono što pamtim. Zato sam buhtle sa sirom napravila kod kuće. Ispale su meke, lagane, s tankom, hrskavom, maslačastom koricom na vrhu, a i sira je bilo daleko više nego u onima iz djetinjstva. Pa, ako su i vama ovi hladni dani donijeli dozu nostalgije, a netko vam je nekada radio ili ponudio slane buhtle, toplo vam preporučujem da se okušate u pripremi. Osim svježeg sira, puniti ih možete i s topivim sirom i šunkom ili čak tunom, rajčicom i sirom. Bitno je samo da dovoljno pažnje posvetite tijestu i ispast će bolje nego što ih se sjećate.
BUHTLE SA SIROM
Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
250 ml toplog mlijeka
pola do jedne cijele kocke svježeg kvasca ili vrećica suhog kvasca
1 jaje
1 žumanjak
1 žličica šećera
1 žlica soli
60 g maslaca sobne temperature
Za punjenje:
300 g svježeg sira
1 jaje
sol
Ostalo:
Maslac i pola razmućenog jajeta za premazivanje (po želji)
Priprema:
U toplom mlijeku otopite kvasac, šećer i žličicu brašna. Sjedinite i pustite da se zapjeni, nekih desetak minuta. U veliku zdjelu stavite brašno, uz rub dodajte soli, u sredini napravite rupu pa dodajte dignuti kvasac i umiješajte jaje i žumanjak. Umijesite tijesto. Kada dobijete kuglu, dodajte kockicu po kockicu maslaca i mijesite dok se sve ne sjedini. Pokrijte i pustite da se diže 40-ak minuta do sat vremena, ovisno o toplini prostorije. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Podijelite na jednake pravokutnike. Nadjev napravite tako da pomiješate sir, jaje i sol. Na svaki pravokutnik stavite nadjev i oblikujte ga u kuglicu. Pazite da svaku kuglicu dobro zatvorite. Prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Pustite da se tako diže još 20-30 minuta ili dok se buhtlice ne udvostruče. Premažite ih maslacem ili maslacem i umućenim jajetom, kako vam je draže. Pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta ili dok ne poprime boju. Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, prekrijte ih vlažnom krpom i pričekajte pet minuta, a onda ih poslužite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....