ZA POD ZUB

Kada ste zadnji put pojeli stvarno dobru, meku i sočnu buhtlu sa sirom? Ovaj recept pomoći će vam da se vratite u djetinjstvo

Ne, nisu to one bogato punjene čokoladom, ja sam oduvijek bila više tip za slano

Prije otprilike 25 godina otkrila sam buhtlu sa sirom iz pekare koja se nalazila na putu od škole do kuće mog djeda i do danas tu buhtlu, baš takvu i tada, pamtim kao jedan od najboljih pekarskih proizvoda u životu. Sada mi je jasno da, sa znanjem koje imam o kuhanju i pečenju, sa svim dostupnim zanatskim pekarnicama i pekarstvom na visokoj razini, ta buhtla nije bila ništa posebno, ali grijala me u hladnim jesenskim i zimskim jutrima i tješila kada bih se iz škole vraćala s ocjenom manjom od čiste petice.

image
Lidija Lončarić/

Često je se sjetim, nedavno sam je čak i ponovno kupila na toj istoj adresi, ali okus jednostavno nije bio ono što pamtim. Zato sam buhtle sa sirom napravila kod kuće. Ispale su meke, lagane, s tankom, hrskavom, maslačastom koricom na vrhu, a i sira je bilo daleko više nego u onima iz djetinjstva. Pa, ako su i vama ovi hladni dani donijeli dozu nostalgije, a netko vam je nekada radio ili ponudio slane buhtle, toplo vam preporučujem da se okušate u pripremi. Osim svježeg sira, puniti ih možete i s topivim sirom i šunkom ili čak tunom, rajčicom i sirom. Bitno je samo da dovoljno pažnje posvetite tijestu i ispast će bolje nego što ih se sjećate.

image
Lidija Lončarić/

BUHTLE SA SIROM

Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
250 ml toplog mlijeka
pola do jedne cijele kocke svježeg kvasca ili vrećica suhog kvasca
1 jaje
1 žumanjak
1 žličica šećera
1 žlica soli
60 g maslaca sobne temperature
Za punjenje:
300 g svježeg sira
1 jaje
sol
Ostalo:
Maslac i pola razmućenog jajeta za premazivanje (po želji)
Priprema:
U toplom mlijeku otopite kvasac, šećer i žličicu brašna. Sjedinite i pustite da se zapjeni, nekih desetak minuta. U veliku zdjelu stavite brašno, uz rub dodajte soli, u sredini napravite rupu pa dodajte dignuti kvasac i umiješajte jaje i žumanjak. Umijesite tijesto. Kada dobijete kuglu, dodajte kockicu po kockicu maslaca i mijesite dok se sve ne sjedini. Pokrijte i pustite da se diže 40-ak minuta do sat vremena, ovisno o toplini prostorije. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Podijelite na jednake pravokutnike. Nadjev napravite tako da pomiješate sir, jaje i sol. Na svaki pravokutnik stavite nadjev i oblikujte ga u kuglicu. Pazite da svaku kuglicu dobro zatvorite. Prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslacem. Pustite da se tako diže još 20-30 minuta ili dok se buhtlice ne udvostruče. Premažite ih maslacem ili maslacem i umućenim jajetom, kako vam je draže. Pecite na 200 stupnjeva 30-ak minuta ili dok ne poprime boju. Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, prekrijte ih vlažnom krpom i pričekajte pet minuta, a onda ih poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 00:22