Palentu uvijek imamo pri ruci, jer može biti itekako dobar prilog, ali i glavno jelo. Ulogu glavnog jela ima i u ovom jelu koje kuhamo danas, kada smo se domogli svježih, domaćih čvaraka. Uvijek biramo domaću, krupnije mljevenu palentu koju kupujemo na mlinu ili tržnici i koja se kuha dulje, ali za brzinsku večeru dobra opcija bit će i instant palenta.
Uz palentu, za ovo utješno jelo trebat će vam još samo šalica kiselog vrhnja, pri čemu će također bolja opcija biti domaće vrhnje koje se može kupiti kod kumica na tržnici, koje je rjeđe i uvijek nekako bogatije okusom.
Palenta, vrhnje i čvarci glavni su elementi jela, ali ovoj kombinaciji uvijek možete dodati i pirjano povrće, komad mesa ili neki drugi dodatak koji će ručak ili večeru učiniti još bogatijim.
PALENTA, ČVARCI I VRHNJE ZA RUČAK
Trebat će vam:
1 šalica (od 2 dcl) palente
pola šalice čvaraka
1 šalica domaćeg kiselog vrhnja
2 žlice maslaca
sol
Priprema:
U posudu staviti tri šalice vode i 1/2 žlice maslaca. Kada voda počne vriti, uliti palentu i miješati dok ne bude kuhana, na kraju umiješati još 1/2 žlice maslaca i posoliti. U manjoj tavi rastopiti maslaca i na njega izliti kiselo vrhnje te miješajući kuhati oko minutu na laganoj vatri pa preliti još vruće po palenti. Na kraju sve posuti sitno nasjeckanim čvarcima. Jelo se jede samostalno, no ako želite, možete dodati i prženi luk ili poslužiti neku kiselu salatu, poput paprike ili krastavaca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....