TAKO DOBRO, A ZABORAVLJENO

Kada ste zadnji put skuhali sekeli gulaš? Uvijek ga radimo po ovom receptu, i to za dva dana

Kada vam ponestane ideja za ručak, sekeli gulaš u ovo zimsko vrijeme uvijek će biti dobra ideja

Na siv zimski dan ništa ne grije kao tanjur finog, utješnog jela koje podsjeća na djetinjstvo. Za nas je to sekeli gulaš. Ovo svima dobro poznato, a pomalo zaboravljeno jelo radi se sa svinjskim mesom, najbolje vratinom ili lopaticom, koje se zatim prži na svinjskoj masti i dodaje mu se špek (po želji, ali toplo preporučujemo) i fini domaći kiseli kupus.

image
Jan Mach/Getty Images/istockphoto

Dobro je dodati da se sekeli može raditi kao jušna varijanta, znači s više tekućine i tada se poslužuje s kuhanim krumpirom, ili se radi na gušće tako da se tekućina izreducira do samog kraja i služi se s pireom. Odaberite varijantu koja vam je draža, pripremite namirnice i bacite se na kuhanje. Sa sekelijem za ručak ne možete pogriješiti.

image
Berislava Picek/Cropix/

Sekeli gulaš

Trebat će vam:
1 kg svinjskog mesa, vratina ili lopatica
35 dag luka
1 kg kiselog kupusa
2-3 lovorova lista
papar u zrnu
mljevena crvena paprika
1 žličica šećera
2-3 češnja češnjaka
svinjska mast
Priprema:
Na svinjskoj masti popržiti meso narezano na kockice veličine zalogaja pa ga izvaditi iz posude. Na istoj masnoći zažutiti luk skoro do karamelizacije, a potom dodati lovor, papar u zrnu, cijele češnjeve češnjaka samo lagano zgnječene, i mljevenu crvenu papriku. Dodati potom zelje i podliti vodom ili temeljcem, i to pilećim jer je neutralniji. Dinstati dok zelje ne omekša, a pred kraj dodati i malo šećera koji će ublažiti kiselost i pojačati okus. Servirati s kuhanim krumpirom ili pireom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 11:12