Na siv zimski dan ništa ne grije kao tanjur finog, utješnog jela koje podsjeća na djetinjstvo. Za nas je to sekeli gulaš. Ovo svima dobro poznato, a pomalo zaboravljeno jelo radi se sa svinjskim mesom, najbolje vratinom ili lopaticom, koje se zatim prži na svinjskoj masti i dodaje mu se špek (po želji, ali toplo preporučujemo) i fini domaći kiseli kupus.
Dobro je dodati da se sekeli može raditi kao jušna varijanta, znači s više tekućine i tada se poslužuje s kuhanim krumpirom, ili se radi na gušće tako da se tekućina izreducira do samog kraja i služi se s pireom. Odaberite varijantu koja vam je draža, pripremite namirnice i bacite se na kuhanje. Sa sekelijem za ručak ne možete pogriješiti.
Sekeli gulaš
Trebat će vam:
1 kg svinjskog mesa, vratina ili lopatica
35 dag luka
1 kg kiselog kupusa
2-3 lovorova lista
papar u zrnu
mljevena crvena paprika
1 žličica šećera
2-3 češnja češnjaka
svinjska mast
Priprema:
Na svinjskoj masti popržiti meso narezano na kockice veličine zalogaja pa ga izvaditi iz posude. Na istoj masnoći zažutiti luk skoro do karamelizacije, a potom dodati lovor, papar u zrnu, cijele češnjeve češnjaka samo lagano zgnječene, i mljevenu crvenu papriku. Dodati potom zelje i podliti vodom ili temeljcem, i to pilećim jer je neutralniji. Dinstati dok zelje ne omekša, a pred kraj dodati i malo šećera koji će ublažiti kiselost i pojačati okus. Servirati s kuhanim krumpirom ili pireom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....