ODLIČNA UZ ROŠTILJ

Kada vam dosade klasične salate i tražite nešto novo, ova prava proljetna, svježa i lagana mogla bi vam se baš svidjeti

Kombinacija korabice i komorača, dressinga od tahinija i tostiranih sjemenki zvuči posebno dobro

Ova salata, u kojoj glavnu ulogu igraju korabica i komorač, lijepo je osvježenje u moru već isprobanih i poznatih kombinacija. Osim toga, dressing od limuna, tahinija, senfa i javorovog sirupa također će biti lijep zaokret i jelu će dati dozu orašastog okusa i kiselosti, pa se vrlo lako može dogoditi da baš ovo jelo vama i vašim gostima bude najzanimljiviji dio, recimo, druženja uz roštilj.

Recept nam je ustupila Slavica Šagolj, koja se maksimalno zaigrala i stvorila kombinaciju kojoj ćemo se ovog proljeća, ali i ljeta zasigurno još vraćati. Potražite ga u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

SALATA OD KORABICE I KOMORAČA

Trebat će vam:
2 korabice
2 komorača
sok dva limuna
vezica mladog luka
2 žlice tahinija
žličica senfa
1 žličica javorova sirupa
maslinovo ulje
žlica nasjeckanog svježeg začinskog bilja (kopar, peršin, metvica)
2 žlice tostiranih sjemenki (lan, sezam)
1 žlica pinjola
cvjetovi nevena
sol

Priprema:
Korabu ogulite i narežite na trakice. Komorač narežite mandolinom ili gulilicom. Narezano povrće prelijte hladnom vodom u koju ste iscijedili sok dva limuna da ne potamni. U međuvremenu napravite umak. U zdjelicu stavite tahini, senf, javorov sirup, maslinovo ulje, koricu dva limuna i prstohvat soli te lagano promiješajte. Povrće izvadite iz tekućine, malo ocijedite i posložite na veći tanjur. Dodajte nasjeckano začinsko bilje i mladi luk narezan na trakice. Povrće prelijte pripremljenim umakom te pospite tostiranim sjemenkama, pinjolima i cvjetovima nevena. Po želji nakapajte još maslinova ulja.


image
Kreativno rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/Cropix

Više proljetnih recepata i priča čeka vas i u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji sada možete pronaći na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 14:39