SLASNO

Kada vam ponestane ideja za ručak, napravite zapečenu piletinu sa sirom i tjesteninom

 From_my_point_of_view/Getty Images
Iskoristite namirnice koje imate u hladnjaku i napravite ovaj slastan, zasitan ručak za cijelu obitelj

Trebat će vam:

1 kg pilećih prsa ili zabataka

500 g tjestenine

300 g slanine

3 velike rajčice

1 luk

5 režnjeva češnjaka

375 ml gustog vrhnja

80 ml kiselog vrhnja

1 žličica sušenog timijana

pola žličice sušenog origana

1 žličica mljevene paprike

2 žličice smeđeg šećera

3 žlice maslinova ulja

sol i crni papar

350 g naribanog topivog sira

100 g parmezana

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, ocijedite i ostavite sa strane. Dok se tjestenina kuha, pripremite kremasti umak od piletine i slanine. U veliku tavu na jakoj vatri dodajte žlicu maslinova ulja, pustite da se zagrije pa ubacite pola pilećih prsa. Rasporedite piletinu u jedan sloj, začinite solju i paprom. Zapržite obje strane otprilike minutu po strani. Izvadite piletinu pa ispecite i ostatak mesa. Kad je zapečena, ostavite je sa strane pa razrežite na prutiće. U istu tavu dodajte žlicu maslinovog ulja, usitnjeni luk i češnjak pa kratko pirjajte. Dodajte usitnjenu slaninu i pojačajte vatru. Pirjajte dok se slanina ne počne karamelizirati. Ubacite usitnjene rajčice i nastavite kuhati na jakoj vatri oko tri minute, povremeno miješajući. Dodajte zapečenu piletinu i sok koji je pustila, sušeni origano i timijan, šećer i papriku. Uz miješanje pržite kratko na jakoj vatri pa ulijte vrhnje i kiselo vrhnje. Smanjite vatru, dobro promiješajte i pustite da lagano kuha dok piletina ne bude gotova. U velikoj posudi za pečenje dobro pomiješajte kuhanu tjesteninu i kremasti umak od piletine i slanine. Ravnomjerno pospite sirevima, a zatim pecite 15 minuta dok se sloj sira ne zapeče. Pustite da odmori 10 minuta pa poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:54